lördag 22 maj 2021

Renässans grundare nobbar sista platsen på valsedeln

Grundaren Benedikt Jóhannesson ville toppa en av Renässans listor i det kommande valet till alltinget. Han satsade på att leda partiet i en av de tre största valkretsarna. I stället erbjöds han en plats allra längst ned på valsedeln. Benedikt Jóhannesson nobbar erbjudandet - men säger samtidigt på Facebook att han inte har lämnat politiken.

Efter en regeringskris och en rad kritiserade insatser i debatter valde Benedikt Jóhannesson att avgå som partiledare för Renässans hösten 2017. Väljarstödet var då så svagt att partiet såg ut att vara på väg ut ur alltinget.

Benedikt Jóhannesson avgick efter både påtryckningar och intern kritik. Ny partiledare blev Þor­gerður Katrín Gunn­ars­dótt­ir. I valet i oktober 2017 fick Renässans fyra mandat - vilket då närmast sågs som en seger eftersom partiet så länge balanserat på femprocentsspärren.

Þor­gerður Katrín Gunn­ars­dótt­ir och Jón Steindór Valdimarsson representerar Renässans i den sydvästra valkretsen, Hanna Katrín Friðriks­son i södra Reykjavík och Þor­björg Sig­ríður Gunn­laugs­dótt­ir i norra Reykjavík. Samtliga fyra ställer upp för omval.

Inför valberedningarnas nomineringar meddelade grundaren Benedikt Jóhannesson att han ville toppa en av Renässans listor i någon av dessa tre storstadsvalkretsar. I praktiken utmanade han alltså de ledamöter som företräder Renässans i alltinget i dag.

Men valberedningarna erbjöd i stället Benedikt Jóhannesson platsen längst ned på en av listorna - en plats som av tradition fungerar som belöning till trotjänare som har gjort sitt och där det inte finns någon som helst möjlighet att väljas in i alltinget.

Benedikt Jóhannesson skriver på Facebook att ordföranden Þor­steinn Páls­son kontaktade honom i veckan. Han skriver att han tackade nej av "uppenbara skäl":
"Därmed står det klart att jag inte kommer att kandidera för Renässans den här gången, men jag fortsätter inom politiken och stödjer nu som då Renässans grundläggande politik eftersom jag tror att jag har skrivit merparten av den."
Här kan du läsa mer om partiledarbytet i Renässans.