tisdag 11 maj 2021

Skärpta coronaregler efter gruppsmitta i Skagafjörður

Taket för deltagare på sammankomster höjdes i går från 20 till 50 personer. Men inte i kommunerna Skagafjörður och Akrahreppur. Efter en gruppsmitta i regionen håller skolor, badhus, serviceinrättningar och en rad butiker stängt hela veckan. Genom skärpta regler hoppas myndigheterna kunna stoppa smittspridningen bland invånarna.

Island lättade i går på en rad coronarestriktioner. Gränsen för antalet tillåtna deltagare på sammankomster höjdes från 20 till 50 personer. Badhus, campingplatser, museer och träningslokaler kunde börja välkomna 75 procent av det antal gäster som de har tillstånd för. Och i butiker höjdes taket för besökare från 100 till 200 personer.

Restauranger får nu servera en timme längre på kvällarna. De sista beställningarna måste göras senast klockan 22 och gästerna måste ha lämnat lokalerna en timme senare.

Men tvåmetersregeln är fortfarande i bruk och det råder också tvång på andningsskydd i många sammanhang.

Lättnaderna genomfördes inte i kommunerna Skagafjörður och Akrahreppur på norra Island. En gruppsmitta i trakten ledde till att myndigheterna i går införde en rad lokala restriktioner. De gäller enligt ett pressmeddelande till och med den 16 maj. Bland de smittade finns en anställd på sjukhuset i Sauðárkrókur.

Skolorna i regionen håller stängt hela veckan. Enda undantaget är en förskola i Sauðárkrókur som tar emot barn till personer som jobbar inom prioriterade yrken som sjukvården och polisen.

Idrottsarenor, badhus och träningslokaler är stängda. Matcher på elitnivå får genomföras men utan publik. Myndighetskontor, kommunkontoret i Skagafjörður, museer och en rad matställen håller även de stängt hela veckan. Skagfirðingabúð - som är den största butiken i centralorten Sauðárkrókur - har däremot utökade öppettider för att undvika trängsel.

Även det politiska arbetet med möten i fullmäktige och nämnder tar en paus. Alla inbokade sammanträden senareläggs en vecka.

På Island är det nu 100 smittade som hålls i isolering. Dessutom är 269 personer i karantän och 1 081 personer i inresekarantän. Två coronapatienter vårdas på Landspítali i Reykjavík.

Ombord ett flyg från Barcelona i lördags fanns bland annat tio spanska turister. Men de fick aldrig lämna Keflavík. Spanien räknas numera som ett högriskområde. Eftersom resenärerna inte var vaccinerade mot coronaviruset eller hade genomgått covid-19 var de tvungna att ha särskilda skäl för att få passera gränsen.

Turism räknas inte som en nödvändig resa. Inte heller tog isländska myndigheter hänsyn till att resenärerna köpte sina biljetter när Spanien inte klassades som ett högriskområde. De avvisades från Island i går när de sattes på ett flyg från Keflavík.

Här kan du läsa mer om coronaviruset på Island.