lördag 29 maj 2021

Trettio döda i sviterna av covid-19 på Island

En person avled i sviterna av covid-19 den 22 maj. Det var det trettionde dödsoffret för coronapandemin på Island. Personen hade under en längre tid vårdats på Landspítali i Reykjavík. I veckan har fjorton nya fall av coronasmitta rapporterats på Island. Majoriteten av fallen har kopplingar till H&M:s butik vid Hafnartorg i Reykjavík.

Den 24 maj rapporterades ett fall av coronasmitta som kopplades till H&M:s butik vid Hafnartorg i centrala Reykjavík. Fram till i går hade ytterligare tretton fall upptäckts. Smittspårningen av de fem som upptäcktes i går är inte helt klar. Men de övriga fallen kan alla kopplas till smittan i butiken.

Samtliga fjorton har smittats av den brittiska mutationen av coronaviruset. Myndigheterna räknar med att fler personer som har varit i kontakt med någon av de drabbade också kan ha smittats.

På Island är det nu 41 smittade som hålls i isolering. Ytterligare 341 personer är i karantän och 1 427 i inresekarantän. På Landspítali i Reykjavík vårdas en coronapatient.

Den 22 maj avled en person i sviterna av covid-19. Personen hade då vårdats på Landspítali sedan början på maj. Det var det trettionde dödsoffret för covid-19 på Island.

I testningen vid gränsen har sex personer med pågående smitta upptäckts. Sedan 1 april har 0,02 procent av resenärerna till Island varit smittade av coronaviruset.

Här kan du läsa mer om coronaviruset på Island.