måndag 17 maj 2021

Tretton i provval för Självständighetspartiet i Reykjavík

Två ministrar siktar båda på att toppa Självständighetspartiets listor i Reykjavík i höstens alltingsval. Både utrikesminister Guðlaug­ur Þór Þórðar­son och justitieminister Áslaug Arna Sigurbjörnsdóttir har redan inlett sina provvalskampanjer. Men konkurrensen om de översta platserna på valsedlarna är hård. Flera starka kandidater utmanar de ledamöter som har platser i alltinget i dag.

I valet hösten 2017 fick Självständighetspartiet totalt fem mandat i Reykjavík - varav tre i valkretsen norra Reykjavík och två i södra Reykjavík. I dagsläget ser det ut som att partiet kommer att få ungefär lika många platser i valet i september.

Samtliga fem ledamöter som valdes in då ställer upp för omval. Men de utmanas av flera tunga namn.

Utrikesminister Guðlaug­ur Þór Þórðar­son har länge haft ett mycket starkt stöd i Reykjavík. Han siktar åter på att toppa en av partiets listor i den isländska huvudstaden. Även justitieminister Áslaug Arna Sigurbjörnsdóttir kandiderar till första platsen på valsedeln.

Áslaug Arna Sigurbjörnsdóttir har många anhängare bland yngre medlemmar. Under mandatperioden ersatte hon Sigríður Á. Andersen som justitieminister. Tiden som minister har stärkt hennes ställning internt. Hon har varit en av de flitigaste statsråden i regeringen när det gäller nya förslag. Dessutom har hon lyckats driva igenom flera hjärtefrågor.

Men att ha siktet inställt på första platsen kan vara riskabelt. Självständighetspartiet har inte hållit provval i Reykjavík sedan 2016. Då segrade Ólöf Nordal - som året därpå avled i cancer - före Guðlaug­ur Þór Þórðar­son. Inför valet 2017 ansåg partiet att tiden var för knapp för att hålla provval.

Sigríður Á. Andersen toppade en av listorna 2017. Hon tvingades bort från uppdraget som justitieminister efter att hennes utnämningar av domare till den nya domstolen Landsréttur underkänts. Men hon har alltjämt många anhängare. Hon har också profilerat sig som motståndare till hårda coronarestriktioner och förespråkare av en mer restriktiv migrationspolitik.

Kampen mellan Áslaug Arna Sigurbjörnsdóttir och Guðlaug­ur Þór Þórðar­son är oviss - även om han känns som favorit. Sigríður Á. Andersen kandiderar till andra platsen - vilket i praktiken innebär att hon vill ha översta platsen i den valkrets i Reykjavík som provvalsvinnaren nobbar.

Det gör även Brynjár Níelsson. I provvalet 2016 kom han före bland annat Sigríður Á. Andersen men valde att inte ta första platsen. Skälet var att partiet då fick en manlig och en kvinnlig toppkandidat i Reykjavík.

Både Áslaug Arna Sigurbjörnsdóttir och Guðlaug­ur Þór Þórðar­son tar en avsevärd risk. Det är inte osannolikt att den som förlorar kampen om första platsen även förlorar kampen om andra platsen mot Sigríður Á. Andersen eller Brynjar Níelsson. Och det vore en avsevärd prestigeförlust.

Även Birgir Ármannsson - som också sitter i alltinget i dag - vill ha andra platsen. På förhand känns han dock som en svagare kandidat.

De starkaste utmanarna kandiderar till tredje platsen i provvalet - vilket i praktiken alltså betyder att de skulle hamna på andra plats i norra eller södra Reykjavík. Där finns Diljá Mist Einarsdóttir som är assistent åt Guðlaug­ur Þór Þórðar­son, Hildur Sverrisdóttir som har suttit både i alltinget och kommunfullmäktige i Reykjavík samt Kjartan Magnússon, som även han representerat Självständighetspartiet i fullmäktige.

Övriga kandidater är pr-konsulten Friðjón R. Friðjóns­son, programmeraren Þórður Kristjánsson, ekonomen Birgir Örn Steingrímsson, Her­dís Anna Þor­valds­dótt­ir som är ersättare i alltinget och Ingibjörg H. Sverr­is­dótt­ir, som är ordförande för Fé­lag eldri borg­ara í Reykja­vík og nágrenni.

Bland utmanarna är det hittills Diljá Mist Einarsdóttir som har synts mest. Hon meddelade sin kandidatur genom annonser i både Morgunblaðið och Fréttablaðið.

Självständighetspartiets provval i Reykjavík äger rum 4 och 5 juni.