fredag 21 maj 2021

Vulkanbonde tvingas betala för film om Eyjafjallajökull

Vulkanbonden Ólafur Eggertsson drog in 500 miljoner isländska kronor på utställningen om utbrottet i Eyjafjallajökull. Men upphovspersonen Sveinn M. Sveinsson fick ingen ersättning för visningarna av den film om utbrottet som lockade många besökare till utställningen. Nu döms Ólafur Eggertsson att betala drygt 20 miljoner till Sveinn M. Sveinsson.

Hösten 2017 meddelade Ólafur Eggertsson att han skulle stänga utställningen om vulkanutbrottet i Eyjafjallajökull. Beskedet var överraskande. Gården Þorvaldseyri vid Eyjafjallajökulls fot hamnade i centrum för mediernas bevakning av utbrottet 2010. Året därpå öppnade han en utställning om utbrottet och konsekvenserna för gården.

Utställningen blev snabbt mycket populär. För många turister blev den ett givet stopp på resor längs den isländska sydkusten. Under de sju år som den var öppen drog Ólafur Eggertsson in 500 miljoner isländska kronor - och vinsten var hela 300 miljoner.

Han motiverade nedläggningen med att familjen ville koncentrera sig på gården och att filmen skildrade en besvärlig tid i familjens liv. Men senare visade det sig att det också fanns en juridisk tvist med i bilden.

Medan utbrottet rasade kontaktade Ólafur Eggertsson filmaren Sveinn M. Sveinsson. Han filmade, regisserade och producerade den 20 minuter långa film som var ett av huvudnumren i utställningen. Han fick ersättning för sitt arbete som frilansare.

De var överens om att Sveinn M. Sveinsson skulle få en del av intäkterna från dvd-försäljningen. Däremot fick han inget för den visning som ingick i utställningen. Tvisten ledde till att han stämde Ólafur Eggertsson vid Héraðsdómur Suðurlands.

I rätten hävdade Sveinn M. Sveinsson att han som upphovsperson hade rätt till en del av intäkterna. Han krävde Ólafur Eggertsson på 80 miljoner isländska kronor i ersättning. Ólafur Eggertsson ansåg däremot att Sveinn M. Sveinsson redan hade fått betalt för sitt arbete. Han hävdade att han själv i praktiken hade fungerat som regissör och att Sveinn M. Sveinsson därför inte skulle räknas som upphovsperson.

Men Héraðsdómur Suðurlands går på Sveinn M. Sveinssons linje. Det är enligt domstolen uppenbart att han är upphovsrättsinnehavare tillsammans med Ólafur Eggertsson och att han inte har frånsagt sig de rättigheterna. Därför har han också rätt till en del av intäkterna.

Domstolen uppskattar de totala intäkterna för filmen till 152 miljoner isländska kronor - varav 131,3 miljoner för visning på plats och 20,7 miljoner för dvd-försäljning. Sveinn M. Sveinssons andel blir 20,1 miljoner plus ränta. De anspråk som han gjorde på visningar före maj 2016 ansågs vara preskriberade.

Ólafur Eggertssons aktiebolag Eyrarbúið ska dessutom betala 5 miljoner kronor i rättegångskostnader till Sveinn M. Sveinssons bolag Plús film.

Här kan du läsa mer om filmtvisten och här kan du läsa domen i sin helhet.