fredag 11 juni 2021

Brynjar Níelsson avvisar invit från Centerpartiet

Brynjar Níelsson kan vara på väg att tänka om och överväger att ändå ta en plats på Självständighetspartiets lista i det kommande valet. Men han har tackat nej till att i stället kandidera för Centerpartiet. Inte heller Sigríður Á. Andersen tycks vara på väg till Centerpartiet. Självständighetspartiets provval i Reykjavík fortsätter dock att påverka debatten.

I helgens provval besegrade Guðlaugur Þór Þórðarson utmanaren Áslaug Arna Sigurbjörnsdóttir. Men segermarginalen var knapp - och även om hon förlorade duellen tog hon ändå ett rejält steg uppåt jämfört med Självständighetspartiets provval i Reykjavík 2016. Då slutade hon på femte plats.

En förlust hade svidit hårdare för Guðlaugur Þór Þórðarson. Han har suttit i alltinget sedan 2003 och har länge pekats ut som en tänkbar efterträdare till partiledaren Bjarni Benediktsson.

Men han lyckades inte bara besegra Áslaug Arna Sigurbjörnsdóttir. Diljá Mist Einarsdóttir - Guðlaugur Þór Þórðarsons assistent - slutade trea. Áslaug Arna Sigurbjörnsdóttir lyckades även få flera av hennes närmaste på valbar plats. Hildur Sverrisdóttir blev fyra, Birgir Ármannsson blev sexa och Friðjón R. Friðjónsson blev åtta.

Envisa rykten gjorde dessutom gällande att Áslaug Arna Sigurbjörnsdóttir skulle ha partieliten bakom sig. Det var också något som Guðlaugur Þór Þórðarson antydde på valvakan. I sitt segertal talade han enligt Vísir om hur "de förlorade". Senare ville han för Vísir inte kommentera talet. Bjarni Benediktsson sade till Vísir att det var ord som föll i stridens hetta. Áslaug Arna Sigurbjörnsdóttir avstod från att kommentera.

En av dem som hamnade i kläm i duellen mellan Guðlaugur Þór Þórðarson och Áslaug Arna Sigurbjörnsdóttir var Brynjar Níelsson. I provvalet 2016 slutade han tvåa - och han aspirerade på samma plats nu. Men han hamnade först på femte plats. I söndags meddelade Brynjar Níelsson att han lämnar politiken.

Men många uppmanade honom att tänka om. Där märktes bland annat Guðlaugur Þór Þórðarson och Självständighetspartiets ungdomsförbund.

Centerpartiets ledare Sigmundur Davíð Gunnlaugsson såg en annan möjlighet. Han berättade för Vísir att han undrade om Brynjar Níelsson i stället ville kandidera för Centerpartiet. Han ansåg att Brynjar Níelsson skulle känna sig mer hemma i det egna partiet - och lovordade honom som en politiker som vågade ha åsikter och tala klarspråk.

Brynjar Níelsson sade dock till Vísir att han övervägde att ompröva beslutet att lämna politiken. Men om han skulle kandidera skulle det vara för Självständighetspartiet.

Provvalets kanske största förlorare var alltingsledamoten Sigríður Á. Andersen som inte ens slutade bland de åtta främsta. Efter fiaskot var det åtskilliga som i sociala medier spekulerade om hon i stället skulle ansluta sig till Centerpartiet. Hittills har hon avvisat alla tankar på att hon skulle byta parti.

Här kan du läsa mer om Självständighetspartiets provval i Reykjavík.