torsdag 17 juni 2021

Hoppar av listan om han slutar tvåa efter kvinnlig rival

Om inte Haraldur Benediktsson får toppa Självständighetspartiets lista i den nordvästra valkretsen tänker han inte kandidera alls. Utspelet har väckt starka reaktioner. Och vissa hävdar att han försöker hota till sig översta platsen på listan i duellen med Þórdís Kolbrún Reykfjörð Gylfadóttir. Provvalet inför höstens alltingsval avgörs på lördag.

Ända sedan 2013 har Haraldur Benediktsson stått överst på Självständighetspartiets lista i den nordvästra valkretsen. I alltinget har han haft en rad tunga uppdrag i nämnder - men han har aldrig varit minister. Efter de två senaste valen har i stället Þórdís Kolbrún Reykfjörð Gylfadóttir - som varit tvåa på listan - fått ministerposter.

I regel brukar ministerposter gå till toppkandidaterna. Haraldur Benediktsson aspirerade också på att bli minister även om han också gav Þórdís Kolbrún Reykfjörð Gylfadóttir sitt stöd som minister. Mot honom talade att partiet annars hade haft ännu färre kvinnor i ledande ställning.

De senaste åren har Þórdís Kolbrún Reykfjörð Gylfadóttir stärkt sin position. Hon valdes in i alltinget 2016. Sedan 2017 är hon minister och sedan 2018 Självständighetspartiets vice ordförande. Inför det senare valet var även han en av de intresserade - men han sade att han inte ställde upp eftersom han inte ville stå i vägen för en ung kvinna. Hon pekas också ut som en tänkbar efterträdare till nuvarande partiledaren Bjarni Benediktsson.

Þórdís Kolbrún Reykfjörð Gylfadóttir har snabbt klättrat i den interna hierarkin. Samtidigt är Haraldur Benediktsson bosatt i valkretsen - medan hon bor i huvudstadsregionen men ändå kandiderar i nordväst där hon har sina rötter.

Självständighetspartiets provval i den nordvästra valkretsen inleddes i dag. Nu utmanar hon Haraldur Benediktsson om första platsen på listan. Utgången är oviss.

Omröstningen bland medlemmarna inleddes i går. Dagen innan uttalade sig Haraldur Benediktsson i Bæjarins besta. Han meddelade att han inte tänkte kandidera alls om han inte segrade i provvalet. Han kunde inte tänka sig att vara tvåa bakom Þórdís Kolbrún Reykfjörð Gylfadóttir:
"Jag har suttit som ledare för listan och har varit valkretsens första alltingsledamot. Jag har lyckats ena hela valkretsens samtliga ledamöter för goda saker. Jag är redo att göra det framåt. Om partimedlemmarna ger någon annan det uppdraget är det ett tydligt resultat. Det kan inte vara bra för en ny ledare att ha den gamla i baksätet."
Utspelet väckte starka reaktioner. En rad kvinnliga företrädare dömde ut Haraldur Benediktssons agerande.

Rósa Guðmundsdóttir, kommunpolitiker i Grundarfjörður, skriver på Facebook att han inte verkar våga låta medlemmarna välja. Hon påminner om att han gjorde på ett liknande sätt i provvalet 2013. Då var det givet att veteranen Einar K. Guðfinnsson skulle toppa listan. Själv kämpade han med Eyrún Ingibjörg Sigþórsdóttir om andra platsen. Även då meddelade han att han bara tänkte ställa upp om han slutade tvåa:
"Kan inte Haraldur Benediktsson kämpa mot en kvinna utan hot?"
Nanna Kristín Tryggva­dóttir var en av Áslaug Arna Sigurbjörnsdóttirs kampanjledare i provvalet i Reykjavík. Även hon riktar hård kritik mot Haraldur Benediktsson på Facebook:
"Jag finner inga ord. Vilken fräckhet och surhetsledarskap gentemot valkretsen. Haraldur ställer upp mot en vice ordförande och minister som råkar vara kvinna. Han anser det vara en sådan nobb om valkretsen väljer henne till första plats framför honom att han hotar med att sluta om det blir så."
Þor­björg Helga Vig­fús­dóttir, tidigare kommunpolitiker i Reykjavík, beskriver på Facebook agerandet som ett "dumskalledrag". Ás­laug Hulda Jóns­dóttir, kommunpolitiker i Garða­bær, skriver på Facebook att han tycks vara rädd att förlora mot Þórdís Kolbrún Reykfjörð Gylfadóttir.

Haraldur Benediktsson säger till Vísir att han är mycket förvånad över reaktionerna. Syftet var inte att på något sätt försöka provverka utgången i provvalet. Han får stöd på Facebook av alltingsledamoten Brynjar Níelsson som beskriver händelsen som ett "rabalder" som syftar till att missgynna Haraldur Benediktsson.

Här kan du läsa mer om rivaliteten mellan Haraldur Benediktsson och Þórdís Kolbrún Reykfjörð Gylfadóttir.