lördag 26 juni 2021

Island återgår till normalt liv - skrotar alla coronaregler

Island slopar alla coronarestriktioner redan i dag. Beslutet innebär att det inte längre finns några särskilda regler i bruk för att förhindra smittspridning av coronaviruset. Beskedet lämnades vid en presskonferens i Reykjavík i går där hälsovårdsminister Svandís Svavarsdóttir talade om en återgång till ett normalt liv. Men för inresa till Island gäller alltjämt en rad restriktioner.

I drygt femton månader har Island tillämpat olika restriktioner för att bekämpa coronaviruset. När smittspridningen varit omfattande har också restriktionerna skärpts. Vissa perioder har exempelvis bara sammankomster med upp till tio deltagare tillåtits.

De senaste månaderna har de nya fallen av coronasmitta blivit allt färre. Just nu är det tolv smittade som hålls i isolering. Inga nya fall av smitta har upptäckts i landet sedan den 15 juni.

Samtidigt har 258 852 personer fått minst en dos coronavaccin - och av dem är 177 540 fullt vaccinerade. Hela 87 procent av dem som ingår i de grupper som ska vaccineras har nu fått minst en dos. Och alla berörda har fått erbjudande om vaccin.

Låg smittspridning och utbredd flockimmunitet är skälet till att Island nu avvecklar samtliga coronarestriktioner. Från och med i dag finns inga särskilda regler som syftar till att bekämpa coronaviruset. Bland de bestämmelser som skrotas finns bland annat tvåmetersregeln, krav på ansiktsskydd i vissa situationer och deltagartak på sammankomster.

Beslutet fattades av hälsovårdsminister Svandís Svavarsdóttir i går och presenterades vid en presskonferens i Reykjavík. Hon beskrev beslutet som ett klartecken för en återgång till ett normalt liv. Nu fick medborgarna tillbaka det samhälle som gått förlorat under pandemin.

Svandís Svavarsdóttir beskrev steget som ett unikt beslut. Inget annat europeiskt land har på samma sätt kunnat slopa samtliga restriktioner. Hon hyllade islänningarnas vilja att vaccinera sig och att ha efterlevt bestämmelser som inneburit stora inskränkningar i den personliga friheten.

Statsminister Katrín Jakobsdóttir talade om situationen på Island som en av de bästa i världen. Få andra länder hade lika framgångsrikt bekämpat coronapandemin.

Beslutet har fattats på inrådan från statsepidemiologen Þórólfur Guðnason. I en rekommendation daterad den 23 juni gav han Svandís Svavarsdóttir rådet att avveckla samtliga restriktioner. Hans förslag var att vänta till den 1 juli. Men hon beslutade alltså att agera snabbare än så.

Men en rad restriktioner för inresa till Island kommer att finnas kvar. Den 1 juli införs dock en rad lättnader. Då upphör testningen vid gränsen av resenärer som är fullt vaccinerade - vilket innebär att de fått den sista dosen för minst två veckor sedan. Dessutom slopas testningen av barn födda 2005 och senare.

Resenärer som med ett intyg kan styrka att de har genomgått sjukdomen covid-19 behöver inte längre visa upp ett negativt pcr-prov vid inresa.

För resenärer som varken är fullvaccinerade eller har genomgått sjukdomen krävs ett negativt pcr-prov för att få gå ombord ett flyg till Island. De ska också kunna visa upp ett sådant provresultat vid gränsen där de också testas för coronaviruset. Därefter ska de tillbringa fem dagar i karantän. Om de testar negativt efter dessa fem dagar får de röra sig fritt.

Här kan du läsa mer om coronaviruset på Island.