tisdag 8 juni 2021

Markägare tar inträde för heta källor vid Mývatn

I sommar börjar markägarna ta betalt för att besöka Hverir vid Námaskarð. Redan för sju år sedan införde de inträdesavgifter för turister - men då stoppades planerna i domstol eftersom markägarna inte var överens. Nu är de överens och har även fått klartecken från kommunen. De tänker investerare närmare 200 miljoner isländska kronor i området.

Sommaren 2014 meddelade en majoritet av markägarna att de tänkte börja ta betalt av besökare till Hverir, Leirhnjúkur och Dettifoss vid Mývatn. Prislappen sattes till 800 isländska kronor. Under en kortare tid fanns personal på plats som såg till så att besökare betalade inträdesavgiften.

Men markägarna var inte överens. En minoritet - som själva hade intressen i turistnäringen vid Mývatn - vände sig till domstol för att stoppa majoriteten. Efter en två år lång strid fick minoriteten rätt.

Hæstiréttur Íslands fastslog att inträdesavgifter var en för långtgående åtgärd för att den skulle kunna genomföras utan minoritetsägarnas godkännande. En så stor förändring av nyttjandet av marken behövde beslutas i enighet mellan ägarna.

Sedan dess har det åter varit gratis att besöka de tre platserna. Men i sommar införs inträdesavgift till Hverir. Och den här gången ska markägarna vara överens.

De heta källorna vid Hverir ligger intill ringvägen och är en av norra Islands populäraste turistattraktioner. Bolaget Sannir landvættir tänker nu investera närmare 200 miljoner isländska kronor i området. De ska bygga nya parkeringsplatser, stigar och utsiktsplattformar. När arbetet är klart börjar de ta betalt av alla besökare.

Bolaget har fått klartecken från kommunen Skútustaðahreppur. Þórólfur Gunnarsson, som är verksamhetschef för Sannir landvættir, säger till RÚV att majoriteten har hittat en lösning som den minoritet som tidigare var emot avgifter nu accepterar:
"Vi har nått en gemensam uppgörelse med alla markägare om att påbörja en infrastrukturuppbyggnad i området och där påbörjar vi en uppbyggnad av parkeringsplatser, stigar, utsiktsplattformar och annat sådant."
Sannir landvættir är ett privat bolag som inriktat sig just på att ta betalt av besökare till populära turistattraktioner.

Här kan du läsa mer om turerna kring införandet av entréavgifter vid Mývatn.