onsdag 16 juni 2021

Nya skyddsvallar mot vulkanutbrott i Geldingadalir


Vulkanutbrottet i Geldingadalir fortsätter att producera i en liten men stabil takt. Nu mäter lavatäcket 3,23 kvadratkilometer. Vid den aktiva kratern i Geldingadalir är det över 100 meter tjockt. Totalt har utbrottet producerat 62,9 miljoner kubikmeter lava. Från kratern väller det upp i snitt 11,9 kubikmeter lava i sekunden.

Vid niotiden i söndags morse möttes lavatungorna från södra Meradalir och södra Geldingadalir i Nátthagi. Därmed skar också lavan av den populäraste leden till platsen för utbrottet i Geldingadalir. Polisen meddelade i går på Facebook att den nu är stängd.

Det finns en annan led till Geldingadalir - men den är betydligt mer krävande med flera branta stigningar mot slutet. När lavan började strömma över den primära leden i söndags valde myndigheterna att utrymma området. Polisen uppgav på Facebook att beslutet fattades av säkerhetsskäl.

En följd av utvecklingen är att myndigheterna nu har börjat resa en ny skyddsvall. Vallen ska bli fyra meter hög. Tanken är att den ska styra lavan ned i Nátthagi. I annat fall finns en risk att den strömmar in i Nátthagakriki - och därifrån finns det inget som hindrar den från att strömma söderut mot kusten och Suðurstrandarvegur, västerut mot Grindavík och norrut mot Svartsengi.

Skyddsvallen ska inte bara skydda Suðurstrandarvegur och vägen till Grindavík från Reykjanesbraut. Den ska dessutom skydda annan infrastruktur - som ljusledare och kraftledningar - i området.

Arbetet beräknas kosta 10 till 20 miljoner isländska kronor. Det kommer att bekostas av statskassan.

Lavaflödet från den aktiva kratern i Geldingadalir fortsätter enligt Jarðvísindastofnun att vara begränsat men stabilt. Den senaste veckan strömmade 11,9 kubikmeter lava i sekunden upp ur kratern. Mängden lava har i det närmaste varit oförändrad i fem veckors tid.

Lavafältet sträcker sig nu över 3,23 kvadratkilometer. Hittills har utbrottet producerat 62,9 miljoner kubikmeter lava.Här kan du läsa mer om vulkanutbrottet i Geldingadalir.