söndag 20 juni 2021

Þórdís Kolbrún Reykfjörð Gylfadóttir vinnare i provval

Þórdís Kolbrún Reykfjörð Gylfadóttir är vinnaren i Självständighetspartiets provval i den nordvästra valkretsen. I duellen mot Haraldur Benediktsson vann hon en övertygande seger. Inför provvalet hävdade Haraldur Benediktsson att han inte tänkte kandidera för partiet om han inte fick första platsen. Han har ännu inte meddelat om han tänker stå fast vid det.

Både 2016 och 2017 har Haraldur Benediktsson toppat Självständighetspartiets lista i den nordvästra valkretsen. Trots starka önskemål har han ändå inte fått någon ministerpost - ett uppdrag om i regel går till toppkandidaterna på listorna. En sådan portfölj fick 2017 i stället Þórdís Kolbrún Reykfjörð Gylfadóttir som då var tvåa på listan.

Sedan dess har hon stärkt sin ställning internt. Þórdís Kolbrún Reykfjörð Gylfadóttir valdes 2018 till Självständighetspartiets ordförande. Hon har också pekats ut som en tänkbar efterträdare till nuvarande partiledaren Bjarni Benediktsson.

Inför veckans provval utmanade hon Haraldur Benediktsson om första platsen på listan. Han svarade med att säga att han inte tänkte ställa upp i alltingsvalet i höst om han inte fick stå överst på valsedeln. Utspelet tolkades inte minst av en rad kvinnliga självständighetspartister som ett hot. Det var dessutom inte första gången han ställt liknande ultimatum indirekt riktade mot kvinnliga rivaler.

Men valet slutade med en överlägsen seger för Þórdís Kolbrún Reykfjörð Gylfadóttir. När rösträkningen var färdig vid midnatt stod det klart att hon 1 347 röster som toppkandidat mot 786 för Haraldur Benediktsson.

Under den tidiga kvällen såg det dessutom ut som att Haraldur Benediktsson även skulle passeras av Teitur Björn Einarsson, som representerade partiet i alltinget mellan 2016 och 2017 och sedan dess har varit ersättare. Teitur Björn Einarsson slutade dock till sist trea före fyran Sigríður Elín Sigurðardóttir.

Hela 85 procent av de 2 232 partimedlemmar som deltog lade sin röst på Þórdís Kolbrún Reykfjörð Gylfadóttir på någon av platserna. Haraldur Benediktsson fick 61 procent mot 62 procent för Teitur Björn Einarsson. Haraldur Benediktsson blir ändå tvåa eftersom han fick fler röster till första och andra platsen på listan.

Haraldur Benediktsson har ännu inte meddelat om han står fast vid beslutet att inte kandidera alls i höst eftersom han röstades bort från första platsen. Han säger till RÚV att han vill diskutera med Þórdís Kolbrún Reykfjörð Gylfadóttir innan han bestämmer sig.

För Þórdís Kolbrún Reykfjörð Gylfadóttir är resultatet ett styrkebesked. Hon besegrar inte bara en politiker med stark förankring bland Självständighetspartiets väljarbas på landsbygden. Hon stärker också sin ställning internt. Dessutom framstår det allt mer som att partiet är på väg mot ett generationsskifte där allt fler yngre kvinnor tar plats samtidigt som äldre män tappar makt.

Här kan du läsa mer om Självständighetspartiets provval i den nordvästra valkretsen.