torsdag 24 juni 2021

Polis sökte förgäves efter isbjörn på Hornstrandir

Spillning och misstänkt stora fotspår. Det fick en grupp vandrare att befara att en isbjörn tagit sig i land i Hlöðuvík på Hornstrandir. De larmade polisen som flög över området med en av kustbevakningens helikoptrar. De hittade inga säkra spår - men uteslöt inte att det kunde röra sig om en isbjörn. Därför uppmanades vandrare till försiktighet.

Sent i tisdags kväll larmade en grupp vandrare polisen i Västfjordarna. De befann sig i Hlöðuvík på Hornstrandir och hade upptäckt vad de befarade var spår efter en isbjörn. Det rörde sig om spillning och avtryck som var så stora att de skulle kunna komma från en isbjörn.

De trodde sig alltså inte ha sett någon isbjörn. Däremot trodde de alltså att de upptäckt lämningar efter en björn.

Historiskt har isbjörnar förhållandevis ofta gått i land på Hornstrandir efter att ha drivit på isflak från Grönland. Senaste det hände var 2011. Då upptäckte besättningen på en trålare en isbjörn i strandkanten vid Hælavík. Den sköts senare från helikopter vid Hornvík.

De senaste dagarna har det inte gjorts några observationer av isberg nära den isländska kusten. För ett par veckor sedan varnades dock fartyg för ett par isberg just vid Hornvík.

En av kustbevakningens helikoptrar med två poliser ombord flög över Hlöðuvík och närområdet utan att se någon isbjörn. De gick också i land för att undersöka spåren.

Polisen skrev på Facebook att det inte är "uteslutet att det handlar om spår från en isbjörn". Därför uppmanades alla som befann sig på Hornstrandir - ett obefolkat vildmarksområde i norra Västfjordarna där det i regel inte finns någon mobiltäckning - att vara försiktiga. Personer som var på väg till området uppmanades att vänta.

Polisen samlade in prover på spillningen. De har dock ännu inte analyserats.

Kristín Ósk Jónasdóttir vid Umhverfisstofnun besökte själv nyligen området. Hon reagerade då på liknande lämningar - och som hon trodde kom från svanar. Hon säger i Morgunblaðið att det är hennes teori även den här gången:
"Detta är med all sannolikhet spår efter en svan och inte en isbjörn. ... Jag var själv där i lördags och noterade på hur enormt stora dessa spår var och hur lätt det var att föreställa sig något annat. ... Med all sannolikhet är detta en gräsätare och därför är teorin nu att det här var en svan."
Isförhållandena är sådana att Kristín Ósk Jónasdóttir i dagsläget inte tror att någon isbjörn kan ha tagit sig över från Grönland. Hon säger dock att det alltid är viktigt att vara vaksam.

Här kan du läsa mer om isbjörnar på Island.