måndag 28 juni 2021

Sprickan i Renässans allt djupare - grundare hoppar av

Grundaren Benedikt Jóhannesson hoppar av Renässans verkställande utskott. Han hävdar att partiets arbetsmetoder i Reykjavík gör det omöjligt för honom att sitta kvar. Han överväger dessutom att bilda ett nytt parti. Men samtidigt som den interna sprickan blir allt djupare tvingas han också be Jón Steindór Valdimarsson om ursäkt för egna uttalanden.

När Självständighetspartiet svek 2013 års vallöfte om en folkomröstning i EU-frågan kulminerade missnöjet bland partiets EU-vänliga falang. Benedikt Jóhannesson lämnade partiet och grundade i stället Renässans. Han blev själv partiets första ledare. I valet 2016 fick partiet 10,5 procent av rösterna och sju mandat.

Ett år senare kollapsade koalitionen mellan Självständighetspartiet, Renässans och Ljus framtid. Med knappt tre veckor kvar till nyvalet gav Benedikt Jóhannesson efter för de interna påtryckningarna. Han hade då fått hård kritik för en rad svaga insatser i debatter. Han efterträddes av Þor­gerður Katrín Gunn­ars­dótt­ir.

Inför 2017 års val såg Renässans ut att vara på väg att mista platserna i alltinget. Partiet fick 6,7 procent och fyra mandat - vilket då närmast betraktades som en seger.

Sedan dess har Benedikt Jóhannesson varit ute i kylan. Inom partitoppen har han betraktats som förbrukad. Men det är uppenbart inte så han själv har sett på situationen. Han har vid flera tillfällen sagt att han vill återvända till alltinget. Inför höstens val meddelade Benedikt Jóhannesson att han ville toppa en av partiets listor i huvudstadsregionen.

Benedikt Jóhannesson förespråkade att valberedningen i Reykjavík skulle hålla ett provval. Förslaget röstades ned med motiveringen att det var för kort om tid. När listorna sammanställdes fick Benedikt Jóhannesson erbjudande om en plats - men allra längst ned som en hedersbetygelse.

Benedikt Jóhannesson tackade nej och gick ut offentligt med sitt missnöje. Han fick ett nytt erbjudande om att vara tvåa på en lista - men här går berättelserna isär om varför han inte nappade på erbjudandet. Klart var dock att många medlemmar var upprörda över hur han behandlats. En av dem - Ingólfur Hjörleifsson - sade i Morgunblaðið att han därför själv avstod från att ta plats på någon lista.

I Morgunblaðið riktade Benedikt Jóhannesson hård kritik mot Þor­gerður Katrín Gunn­ars­dótt­ir. Han hävdade att ledningen hade haft en medveten plan för att han inte skulle kunna toppa någon av de tre listorna i huvudstadsregionen. Den skulle ha gått ut på att först välja män som toppkandidater i de tre landsbygdsvalkretsarna. Därmed skulle det i praktiken vara omöjligt att ha manliga toppkandidater i huvudstadsregionen.

Metoderna var enligt Benedikt Jóhannesson skälet till att han lämnade partiets verkställande utskott. Han anklagade Þor­gerður Katrín Gunn­ars­dótt­ir för att ha koncentrerat makten till en snäv krets. Han gjorde också henne ansvarig för att alltingsledamoten Jón Steindór Valdimarsson flyttat från listan i den sydvästra valkretsen till norra Reykjavík.

Den sydvästra valkretsen - där Þor­gerður Katrín Gunn­ars­dótt­ir är hemmahörande - är Renässans starkaste fäste. Där har partiet stora möjligheter att på nytt få två ledamöter invalda. I norra Reykjavík är chanserna mindre. Det såg Benedikt Jóhannesson som ett tecken på att ledningen ville få bort även Jón Steindór Valdimarsson.

Men det här tillbakavisades av Jón Steindór Valdimarsson. Han skrev på Facebook att flytten till norra Reykjavík inte skedde mot hans vilja. Genom sitt utspel anklagade han Benedikt Jóhannesson för att göra honom en björntjänst samtidigt som han misstänkliggjorde partiets ledning.

Benedikt Jóhannesson backade från påståendena om valkretsbytet. På Facebook bad han Jón Steindór Valdimarsson om ursäkt.

Han höll dock fast vid kritiken mot ledningen. Han talade också om att bilda ett eget parti. Benedikt Jóhannesson hävdade i Morgunblaðið att det nu fanns medlemmar som kände sig lika hemlösa inom Renässans som EU-vännerna gjorde inom Självständighetspartiet före splittringen.

Stefanía Óskarsdóttir, docent i statssvetenskap vid Háskóli Íslands, säger i Morgunblaðið att det inte rör sig om någon sakpolitisk spricka. I stället handlar det om personkonflikter där det finns fler som aspirerar på toppositioner på valsedlarna än vad det finns utrymme för. Benedikt Jóhannesson ifrågasätter nu ledningens motiv - och om han gör allvar av idén att bilda ett nytt parti kan det påverka Renässans:
"Benedikt kan ta en del stöd från dem men allt sådant prat är naturligtvis dåligt eftersom det undergräver ledningens trovärdighet."
Här kan du läsa mer om konflikterna inom Renässans.