lördag 19 juni 2021

Vulkanturist i livsfara ångrar inte lavapromenad

Han gick upp på den nyligen stelnade lavan med en tunn skorpa mellan skorna och tusengradig hetta. Plötsligt började lava välla ut ur kratern och nedför slänten - och han tvingades fly för sitt liv. Mannen fångades av webbkameror förra fredagen. Nu berättar den amerikanske turisten Vincent Van Reynolds i Morgunblaðið om beteendet som fördömts och sågats.

Vulkanutbrottet i Geldingadalir har nu pågått i tre månader. Inget tyder i dagsläget på att det skulle vara på väg att upphöra. Produktionen av lava fortsätter att vara förhållandevis liten men stabil.

Hittills i år är det främst amerikanska turister som har kommit till Island. Många av dem tar sig till Geldingadalir för att beskåda utbrottet. En av dem är Vincent Van Reynolds.

Förra fredagen fångades han av webbkameror när han gick upp på lavan nedanför kratern. Plötsligt började lava välla ur kratern och nedför slänten - rakt mot den plats där Vincent Van Reynolds befann sig. En kamera fångade hur han flydde för sitt liv.

Tilltaget dömdes ut som vansinnigt och vårdslöst. En rad myndighetsföreträdare förklarade att han utsatte sig för livsfara. Dessutom fanns det en risk att andra personer skulle försöka göra som honom. Gunnar Schram vid polisen på Suðurnes sade i Morgunblaðið att det fanns ett behov av att utöka övervakningen för att undvika att besökare utsatte sig för fara.

Men Vincent Van Reynolds ångrar sig inte. Först berättade han om sitt agerande i en grupp på Facebook. Han publicerade också filmer och bilder på Instagram. Han säger i Morgunblaðið att han vet att det han gjorde var fel - men att han hade undersökt förutsättningarna innan:

"Det här var säkerligen en av de mest fantastiska upplevelserna i mitt liv och jag ångrar inget trots allt hat som jag har fått på nätet."

Här kan du läsa mer om Vincent Van Reynolds och se när han flyr lavan.