onsdag 30 juni 2021

Yngsta fårbonden flyttar från Árneshreppur för gott

Guðlaugur Ágústsson på gården Steinstún flyttar från Árneshreppur i höst. Beslutet innebär att den yngsta fårbonden lämnar kommunen - och att bara tre bönder finns kvar. Förra vintern var det bara omkring femton personer som stannade i Islands minsta och ensligaste kommun. Och i år ser de alltså ut att bli ännu färre.

Vid årsskiftet var det 42 personer som var folkbokförda i Árneshreppur i Västfjordarna. I själva verket är det ännu färre som är bosatta i Islands minsta kommun. Förra vintern var det bara omkring femton personer som stannade i Árneshreppur. Och nästa vinter kan de bli ännu färre.

Árneshreppur har länge dominerats av fårbönder. Men invånarna blir allt äldre och det sker ingen föryngring inom näringsgrenen. Guðlaugur Ágústsson på Steinstún i Norðurfjörður är en av fyra kvarvarande fårbönder. Han är 56 år - och den yngsta bonden i kommunen.

Nu har även Guðlaugur Ágústsson bestämt sig för att flytta. I höst lämnar han Árneshreppur för huvudstadsregionen. Han säger i Mannlíf att han längtar efter de möjligheter som finns på en plats som inte är så isolerad som Árneshreppur där kommunen ofta är avskuren från omvärlden när vägen är igensnöad flera månader i sträck:
"Det är ett totalt annorlunda liv att bo på sydvästra Island. Där är du inlindad i bomull och är en nobody. Jag har börjat längta efter att bli en nobody."
Guðlaugur Ágústsson kommer inte att sälja gården. Men han kommer att göra sig av med djuren. Han säger i Mannlíf att han kommer att sakna lamningen på våren. Tillvaron som bonde är dock tuff. För att få det att gå runt ägnar han sig också åt kustnära fiske på sommaren och arbetar dessutom på flygplatsen i Gjögur, där han bland annat är väderrapportör inför ankomster och avgångar.

Inför kommunalvalet våren 2018 skakades Árneshreppur av en djup konflikt. Planerna på ett vattenkraftverk i Hvalá utvecklades till en infekterad strid mellan anhängare och motståndare. Guðlaugur Ágústsson tillhörde den knappa majoritet av invånare som var för kraftverket. De fick också majoriteten i fullmäktige i valet.

Tre år senare har såren ännu inte läkt. Inför valet folkbokförde sig motståndare från andra delar av landet på en ödegård i kommunen med syftet att skaffa sig rösträtt. Planen var att få majoritet i fullmäktige och stoppa planerna. Guðlaugur Ágústsson själv anklagades för att stödja kraftverket i utbyte mot ett löfte om jobb.

Guðlaugur Ágústsson säger i Mannlíf att konflikterna påverkat vardagen i Árneshreppur. Anklagelserna om att han skulle ha agerat på uppdrag av Vesturverk - som stod bakom kraftverksbygget - har bidragit till beslutet att flytta. Men han kommer ändå att sakna sammanhållningen i kommunen:
"Här hjälps alla åt. Det är inte som i Reykjavík där du bara kan ringa någon om det blir strömavbrott, taket blåser av eller vattenledningsnätet går sönder. Vi bara tar itu med det och klarar oss. Det är enbart tuffingar som bor här och ger sig fan på allt. Det behövs bara människor för att styra den här maskinen. Mot detta står att sådana strider har stor inverkan på släktband och vänskap som jag inte vill vara med om längre. Människor som bor i trakten sjönk lågt. På bägge sidor. Det var inte till heder för någon."
En gård i Árneshreppur har dock fått ny ägare. Efter att ha varit till salu i flera år har Guðmundur Kristjánsson - storägare i fiskejätten Brim - köpt Finnbogastaðir i Trékyllisvík. Enligt Mannlíf har han dock inga planer på att själv bo på gården. I stället ska han låta Hrafn Jökulsson bo på Finnbogastaðir. Han har länge tillbringat mycket tid i Árneshreppur. Förra sommaren tog han initiativ till att rensa kommunens stränder från skräp och bråte inom ramarna för projektet Veraldarvinir.

Här kan du läsa mer om Árneshreppur.