onsdag 7 juli 2021

Gröna vänstern nobbar invit från Socialdemokraterna

Gör gemensam sak med ett parti som också vill satsa på sjukvården och göra höglandet till en nationalpark. Den uppmaningen riktade Socialdemokraternas ledare Logi Már Einarsson till statsminister Katrín Jakobsdóttir i alltinget i går. Men hon svarade att Gröna vänstern inte tänkte ge sig in i några regeringsförhandlingar under en debatt.

Koalitionen med Självständighetspartiet, Gröna vänstern och Framstegspartiet ser ut att ha goda möjligheter att få nytt förtroende i valet i september. Inte minst eftersom oppositionen är splittrad - och det är därför inte möjligt att bilda en annan regering utan att spräcka det befintliga samarbetet.

Socialdemokraterna har under stora delar av mandatperioden varit näst största parti och det största oppositionspartiet. Ledaren Logi Már Einarsson drömmer om en mittenregering. För att det ska vara möjligt behöver han sannolikt locka över både Gröna vänstern och Framstegspartiet.

I dagsläget ser det ut att bli svårt. Ledande företrädare för Självständighetspartiet, Gröna vänstern och Framstegspartiet har öppet talat om en fortsatt koalition. Visserligen står partierna långt ifrån varandra i en rad nyckelfrågor - men de är också i stor utsträckning överens om vilka frågor som inte ska lyftas upp på dagordningen. Inget av partierna vill se någon debatt om EU-medlemskap, om stora förändringar av grundlagen eller om reformering av jordbruks- och fiskepolitiken.

Under gårdagens frågestund i alltinget vände sig Logi Már Einarsson till Katrín Jakobsdóttir, statsminister och ledare för Gröna vänstern. Han ifrågasatte partiets beslut att bilda koalition med Självständighetspartiet. Han hävdade att det valet var förklaringen till att situationen inom vården inte hade förbättrats under mandatperioden:
"Hur tänker ministern göra det i samarbete med ett parti som har rakt motsatt ståndpunkt i detta viktiga område?"
Logi Már Einarsson ansåg att valet av partner var skälet till att Gröna vänstern nu skulle gå till val på samma reformer som partiet lovade 2017. Han hävdade dessutom att hälsovårdsminister Svandís Svavarsdóttir hade svikit löftet om stora investeringar i vården.

Han siktade inte bara in sig på sjukvården. Logi Már Einarsson nämnde även miljöfrågor och planerna på en nationalpark på höglandet - som Gröna vänstern tvingades ge upp eftersom stödet från Självständighetspartiet och Framstegspartiet var för svagt - som förslag som skulle kunna bli verklighet med Socialdemokraterna som koalitionspartner:
"Vore det inte mer hoppingivande för att nå framgång att pröva en annan metod och att försöka samarbeta med partier som håller med henne?"
Katrín Jakobsdóttir undrade varför Logi Már Einarsson inte vände sig till Svandís Svavarsdóttir med frågor om sjukvården eftersom hon var på plats. Hon ansåg att regeringen hade infriat löftet om stora satsningar - men att det alltjämt fanns mycket att göra för att förbättra vården ytterligare.

Men hon ville inte diskutera valet av koalitionspartner från talarstolen. Katrín Jakobsdóttir tyckte inte att det var diskussioner som skulle föras på det här sättet:
"Den högt ärade alltingsledamoten vill kanske gärna få in mig i regeringsförhandlingar under denna oförberedda interpellationsstund men jag tänker inte ge mig in i det trots att det skulle kunna vara bra tv."
Här kan du läsa mer om opinionsläget.