söndag 18 juli 2021

Isländskt presidentpar i öppen konflikt om ananaspizza

Guðni Th. Jóhannesson skämtade om att han ville förbjuda ananas på pizza. Presidentens skämt under en frågestund med elever i Akureyri blev viralt och spred sig över världen. Men ananas som pizzapålägg är dessutom en stridsfråga i det egna hemmet. Hustrun Eliza Reid berättade nyligen i Akureyri att hon gärna har ananas på pizza, rapporterar Akureyri.net.

Ett halvår efter att han flyttat in på residenset Bessastaðir skapade den nyvalde presidenten Guðni Th. Jóhannesson för första gången stora rubriker i utlandet. När han mötte gymnasieelever i Akureyri fick han frågan om vad han tyckte om ananas på pizza. Svaret var att han gärna skulle förbjuda ananas på pizza.

Som Islands president har Guðni Th. Jóhannesson ingen formell makt. Om det mot förmodan skulle införas ett förbud mot ananaspizzor skulle det inte vara hans beslut. Ändå fick skämtet spridning över hela världen.

Nyligen besökte hustrun Eliza Reid Akureyri och deltog även hon i en frågestund med elever. De missade inte chansen att fråga henne om hennes syn på ananas som pizzapålägg. "O ja!" blev svaret enligt Akureyri.net.

Eleverna ska ha skrattat av förtjusning. Men den som önskar kan kanske ge svaret en djupare innebörd.

Sam Panopoulos lär i kanadensiska Chatham 1962 ha varit den första som satte en pizza med ananas på menyn. Eliza Reid är född och uppvuxen i Kanada - och dessutom i Ontario, den provins där Sam Panopoulos drev sin restaurang. 

Sam Panopoulos gick bort i juni 2017 - bara fyra månader efter Guðni Th. Jóhannessons uttalande. Uppfinnaren fick stöd bland annat av Kanadas premiärminister Justin Trudeau. Han skrev på Twitter att han uppskattade den smakkombination som hade skapats på restaurangen i Ontario.

Här kan du läsa mer om Guðni Th. Jóhannessons ananasuttalande.