Markägarna stoppar Norðurflug från att landa med helikopter vid vulkanutbrottet i Geldingadalir. Skälet är att de inte har kommit överens om ekonomisk ersättning för landningarna. Norðurflug slutar nu landa nära utbrottet. Företaget hävdar att markägarna kräver betydligt högre ersättning än flygplatser - trots att det inte finns någon som helst service på platsen.
I måndags kväll minskade plötsligt rörelserna i jordskorpan i Geldingadalir. Under några timmar såg det ut som att vulkanutbrottet kunde vara över. Begränsad sikt gjorde att det inte heller gick att se om det fanns någon aktivitet i kratern.
Efter några timmar med begränsad aktivitet återgick den till ungefär samma nivå som präglat utbrottet de två senaste månaderna. Flygpassagerare såg då dessutom att det fortfarande strömmade lava ur kratern.
Sedan flera veckor tillbaka rinner lavan främst i kanaler som ligger under den skorpa av stelnad lava som nu täcker Geldingadalir, Meradalir och stora delar av Nátthagi. Forskare har uppskattat att bara 20 procent av lavaproduktionen nu är synlig i kratern. Inom två veckor tros lavan nå fram till Suðurstrandarvegur. Vägen kommer då sannolikt att bli obrukbar.
Vulkanutbrottet har nu pågått i tre och en halv månad. Redan under de första dagarna började flera helikopterföretag flyga till Geldingadalir. De brukar också landa på platsen för utbrottet. Turerna är så populära att många arrangörer har väntelistor eftersom platserna inte räcker till.
Norðurflugs turer kostar 44 400 isländska kronor för vuxna och 33 300 kronor för barn upp till tolv år. Företaget har länge använt två helikoptrar - som har plats för fem till sex personer - som flugit i skytteltrafik mellan Reykjavík och Geldingadalir.
Men nu slutar Norðurflug att landa vid utbrottet. Ägarna av fastigheten Hraun vände sig till sysslomannen på Suðurnes med ett krav på att företaget skulle stoppas. Sysslomannen gick på företagets linje och utfärdade ett föreläggande som förbjuder Norðurflug att landa.
Markägarna anser inte att Norðurflug har rätt att landa utan tillåtelse. Till skillnad från personer som vandrar till fots hävdar de att helikopterflyg inte ingår i rätten att röra sig fritt över mark som inte är detaljplanerad.
Företaget ska utan framgång ha kommit överens med markägarna om ersättning. Däremot har Halo - en annan arrangör - gjort upp med ägarna om ekonomisk kompensation.
Norðurflug anser bland annat att markägarna kräver allt för mycket betalt. Att landa vid Geldingadalir skulle till exempel vara betydligt dyrare än att landa på flygplatsen i Reykjavík - och där ingår olika typer av service för helikoptrar. Markägarna erbjuder däremot ingen som helst service för helikoptrar.
Samtök ferðaþjónustunnar, turismföretagarnas branschorganisation, skriver i ett pressmeddelande att markägarnas krav är orealistiska. De tycker inte heller att det är rimligt att företag ska behöva ersätta markägare som inte inkluderar någon som helst service i avgiften. De ifrågasätter dessutom lagligheten i kravet.