lördag 31 juli 2021

Minister i intern opposition mot regeringens coronapolitik

Justitieminister Áslaug Arna Sigurbjörnsdóttir går nu till motangrepp mot oppositionen. Hon kritiserar de politiker som efterlyser långvariga inskränkningar för att bekämpa coronapandemin. Hon skriver i Morgunblaðið att "vidöppna gränser" inte är ett skällsord - utan det normala tillståndet i ett öppet samhälle. Men samtidigt riktar hon indirekt kritik mot regeringens egen politik.

Förra fredagen samlades regeringen till ett snabbinkallat möte i Egilsstaðir. Efter närmare tre timmars överläggningar kom ministrarna ut från Hótel Valaskjálf. De meddelade då att Island på nytt skulle införa restriktioner i landet. Då hade inga coronabegränsningar tillämpats på en månad.

Bara några dagar tidigare hade hälsovårdsminister Svandís Svavarsdóttir beslutat att skärpa inresereglerna. Från och med i måndags måste ankommande resenärer uppvisa ett negativt coronatest för att få resa in i landet.

Justitieminister Áslaug Arna Sigurbjörnsdóttir var emot skärpningen. Men hon tog inte strid med Svandís Svavarsdóttir. Hon och flera andra självständighetspartister var dock öppet kritiska mot beslutet.

De senaste veckornas växande smitta har lett till kritik från oppositionen. Regeringen har både uppmanats att avgå och att be om ursäkt för en misslyckad hantering av coronapandemin.

Nu går Áslaug Arna Sigurbjörnsdóttir till angrepp mot kritikerna. Men samtidigt tar hon indirekt avstånd från regeringens linje. Hon skriver i Morgunblaðið att 97 procent av de smittade har lindriga eller inga symtom. Syftet kan inte vara att hålla Island helt och hållet fritt från smitta:
"Med detta har det första steget tagits eftersom målet inte är att räkna smitta på längre sikt - utan att förhindra för utbredd allvarlig sjukdom och bekämpa belastning på sjukvården. ... När 90 procent av de vuxna individerna är vaccinerade behöver vi gå in i en ny fas i debatten, ompröva läget och lägga grunden för ett normalt liv på nytt."
Hon sågar de oppositionspolitiker som kräver hårdare restriktioner för att ytterligare bekämpa smittspridningen. De befintliga restriktionerna gäller till och med den 13 augusti. Áslaug Arna Sigurbjörnsdóttir skriver att tiden fram till dess kommer att användas för att undersöka hur vaccinerade smittas och blir sjuka. Indirekt sätter hon också press på regeringspartnern Gröna vänstern:
"Vidöppna gränser är inget skällsord utan en normal del i att bo i ett fritt samhälle och en grundpelare för välståndet i vårt lilla och avlägsna land. Vissa politiska ledare tycker inte att det är något anmärkningsvärt att införa mycket omfattande begränsningar av allmänhetens friheter även på längre sikt. Uppmaningar av det slaget visar uppgivenhet och handfallenhet och får förhoppningsvis inget gehör bland väljarna i höst."
Här kan du läsa mer om oppositionens kritik mot regeringens coronapolitik.