måndag 19 juli 2021

Nio partier kan klara spärren till alltinget

Nio partier tar sig över alltingets femprocentsspärr. Och i praktiken blir det svårt att bilda en majoritetsregering utan Självständighetspartiet. Men för att den sittande trepartikoalitionen ska kunna regera vidare behöver de stöd från ytterligare ett parti. Det visar en mätning utförd av MMR på uppdrag av Morgunblaðið.

Allt pekar på att det kan bli mycket komplicerat att bilda regering efter valet i september. De tre regeringspartierna - Självständighetspartiet, Gröna vänstern och Framstegspartiet - håller dörren öppen för ett fortsatt samarbete. Och i dag ser det ut att vara det mest realistiska alternativet.

Socialdemokraterna har sedan tidigare uteslutit samarbete med Självständighetspartiet och Centerpartiet. Även Piratpartiet har i praktiken uteslutit dessa två partier från en koalition. Samtidigt har Självständighetspartiet avfärdat Piratpartiet. Och ingen tror att Centerpartiet och Framstegspartiet skulle kunna hålla sams av personliga skäl.

Om det hade varit val i dag hade dagens tre regeringspartier fått 31 av 63 mandat i alltinget. Det saknas alltså ett mandat för att bilda egen majoritet.

På Island finns ingen tradition för minoritetsregeringar. Samtidigt skulle troligen en sådan koalition kunna känna sig ganska säker eftersom oppositionen är djupt splittrad.

Självständighetspartiet får 24,6 procent - en nedgång med 0,7 procentenheter jämfört med valet 2017 - och 16 mandat. Framstegspartiet får 12,9 procent (+2,2) och åtta mandat medan Gröna vänstern får 10,6 procent (-6,2) och sju mandat.

Socialdemokraterna är näst största parti med 13,1 procent (+1,0) och nio mandat. Piratpartiet är fjärde största parti med 12,2 procent (+3,0) och åtta mandat. Renässans får 9,4 procent (+2,7) och sex mandat.

Tre partier balanserar på femprocentsspärren. Islands socialistparti - som inte ställde upp 2017 - får 5,6 procent och tre mandat. Centerpartiet får 5,2 procent (-5,7) och tre mandat. Lika många mandat får Folkets parti som har stöd av 5,1 procent av väljarna (-1,8).

Centerpartiet är i dagsläget den stora förloraren som har tappat mer än hälften av väljarstödet sedan valet i oktober 2017. En annan förlorare är Gröna vänstern som förlorar var tredje väljare. Ett så svagt val skulle göra det svårt för partiledaren Katrín Jakobsdóttir att sitta kvar som statsminister. Det ryktas också att Självständighetspartiets Bjarni Benediktsson nu själv har siktet inställt på att ta över som regeringschef.

Någon given koalitionspartner för de tre regeringspartierna finns inte. Flera av oppositionspartierna har Självständighetspartiet som uttalad huvudmotståndare. Inom oppositionen är det också flera partier som har profilerat sig genom motstånd mot regeringspartiernas hjärtefrågor. Några breda överenskommelser om fisket, jordbruket, Europapolitiken eller grundlagen är inte att vänta.

Regeringen skulle alltså kunna sitta ganska säkert om den inte räds att den inte har egen majoritet. Socialdemokraterna vill leda oppositionen. Men för att bilda regering utan Självständighetspartiet behövs en koalition mellan minst fyra partier. Där är Gröna vänstern, Piratpartiet och Framstegspartiet de givna kandidaterna för Socialdemokraterna.

Tillsammans får de fyra partierna minsta möjliga majoritet - med 32 av 63 mandat. Även Renässans är ett givet alternativ. Då blir majoriteten stabilare med 38 mandat.

En fempartiregering med 38 av 63 mandat kommer bara att vara stark på pappret. Även om samarbetet med Självständighetspartiet varit en prövning för Gröna vänstern skulle en fempartikoalition bli en stor utmaning. Även bland dessa fem partier finns en rad frågor där det kommer att vara svårt att hitta kompromisser.

Aldrig tidigare har nio partier valts in i alltinget. Just nu är det åtta partier som har mandat - och med ytterligare ett försvåras det parlamentariska läget. Men om några inte skulle klara spärren kan regeringspartiernas knappa hälften av rösterna räcka till egen majoritet i alltinget.

Här kan du läsa mer om opinionsläget.