lördag 10 juli 2021

Ny prishöjning för varmkorv med alla tillbehör

550 isländska kronor kostar nu en varmkorv med alla tillbehör på Bæjarins beztu pylsur. Den klassiska korvkiosker höjer priset med 50 kronor - och det är den andra prishöjningen på ett drygt halvår. Ägaren Guðrún Kristmundsdóttir säger i Fréttablaðið att den nya plastskatten och prishöjningar från leverantörer är skälet.

Redan 1937 öppnades Bæjarins beztu pylsur i Reykjavík. Sedan dess har korvkiosken blivit ett stående inslag i stadsbilden. För många har också en varmkorv med alla tillbehör - senap, ketchup, remouladsås samt rå och stekt lök - blivit ett lika givet mellanmål som en självklar avslutning på en utekväll.

Men korven blir allt dyrare. I november höjde Bæjarins beztu pylsur priset från 470 till 500 isländska kronor. Förklaringen var då att stigande lönekostnader gjort det nödvändigt att höja priset.

Nu är det dags igen. Nyligen höjdes priset för en varmkorv till 550 kronor. Det blir alltså den andra höjningen inom loppet av åtta månader.

Guðrún Kristmundsdóttir, ägare och vd för Bæjarins beztu pylsur, säger i Fréttablaðið att det främsta skälet är stigande priser från leverantörer. Dessutom har den plastskatt som infördes på engångsartiklar i början på juli också bidragit till behovet att höja priset:
"Det är höjningar från leverantörer som har kommit i en strid ström under vintern. ... Vi använder plast och som det är nu har vi fortfarande plastsugrör och plastlock."
Den billigaste varmkorven på Island finns som tidigare på Ikeas varuhus i Garðabær. Där kostar den 100 kronor med alla tillbehör.

Här kan du läsa mer om Bæjarins beztu pylsur.