fredag 23 juli 2021

Toppnamn i onåd får inte hedersplats på valsedel

Páll Magnússon är ute i kylan i Självständighetspartiet i den södra valkretsen. Först drog han plötsligt tillbaka sin kandidatur i provvalet. Därefter fälldes förslaget att han skulle få hedersplatsen på partiets lista i höstens alltingsval. Många medlemmar verkar inte ha förlåtit Páll Magnússon för att han i kommunalvalet på Västmannaöarna inte valde sida i konflikten med utbrytarpartiet För Hemön.

Inför kommunalvalet våren 2018 splittrades Självständighetspartiet på Västmannaöarna efter missnöje med den lokala ledaren Elliði Vignisson. Utbrytarna bildade För Hemön med Íris Róbertsdóttir som ledare. Efter valet kunde För Hemön bilda koalition med Ölistan - och tvingade därmed Självständighetspartiet till opposition.

Páll Magnússon stod överst på Självständighetspartiets lista i den södra valkretsen i senaste alltingsvalet 2017. Då hade han en stark ställning internt. I konflikten i hemkommunen tog han inte ställning för någon av parterna utåt. Det cirkulerade dock en mängd rykten om att han i kulisserna gav sitt stöd till För Hemön.

Den lokala partiföreningen svarade med en misstroendeförklaring mot Páll Magnússon. När han inför vårens provval meddelade att han tänkte kandidera på nytt påminde Jarl Sigurgeirsson - ordförande för den lokala partiföreningen - om misstroendeförklaringen.

Páll Magnússon meddelade plötsligt att han drog tillbaka sin kandidatur. Han hävdade att beslutet inte hade något med de interna konflikterna att göra. I stället ansåg han sig vara färdig med politiken.

Trotjänare brukar ofta belönas med den sista platsen på valsedeln. Det talas ofta om den som en hedersplats. I samband med att valberedningen i den södra valkretsen fastställde Självständighetspartiets listor kom ett förslag om att ge den platsen till Páll Magnússon. Det fälldes enligt Vísir med bred majoritet.

Hedersplatsen gick i stället till Björn Bjarnason - som visserligen har en lång karriär som alltingsledamot och minister bakom sig men som då representerade Reykjavík.

Hall­­dóra Berg­ljót Jóns­dóttir, ordförande för valberedningen, vill för Vísir inte kommentera valet av Björn Bjarnason i stället för Páll Magnússon. Hon säger dock att det inte är givet när en person ska få hedersplatsen på listan.

I höstens alltingsval toppas Självständighetspartiets lista i den södra valkretsen av Guð­rún Haf­­­steins­dóttir. Hon är vd för glasstillverkaren Kjörís. Därefter följer alltingsledamöterna Vil­hjálmur Árna­­­son och Ás­­­mundur Frið­riks­­­son.

Här kan du läsa mer om konflikterna inom Självständighetspartiet på Västmannaöarna.