Vintern 1918 har gått till historien som den kanske hårdaste i Islands historia. Is lade sig i fjordarna och gjorde hamnarna obrukbara. I norr gick flera isbjörnar i land. Och på morgonen den 21 januari läste Sigurður Kristjánsson av temperaturen i Grímsstaðir á Fjöllum. Termometern visade -38,9 grader. Det är den lägsta temperaturen i Islands historia.
Värmerekordet sattes den 22 juni 1939. Då var det 30,5 grader vid Teigarhorn. Vid ytterligare fyra tillfällen har temperaturer på 30 grader uppmätts i landet.
Men i onsdags såg det ut som att bägge rekorden hade slagits på samma dag. På Veðurstofa Íslands webbplats redovisas dygnets högsta och lägsta temperaturer. Onsdagens noteringar var anmärkningsvärda.
Kallast var det enligt hemsidan vid Hálfdan i Västfjordarna. Där angavs temperaturen till -39,6 grader. Det skulle alltså röra sig om ett nytt köldrekord mitt i högsommaren.
Varmast var det vid Fagradalsfjall. Där noterades 36 grader.
På Island kan väderomslag komma snabbt. Klimatet gör också att det samtidigt kan vara stora temperaturskillnader mellan olika delar av landet. Men en skillnad på 75,6 grader under samma dygn vore en sensation.
Inte minst var uppgifterna underliga eftersom väderstationer i närheten inte indikerade att några rekord hade slagits. I Grindavík en mil från Fagradalsfjall noterades 17,7 grader - vilket visserligen gjorde onsdagen till en av årets varmaste dagar men som var långt ifrån något rekord. I Patreksfjörður någon mil från Hálfdan var onsdagens lägsta temperatur 9,5 grader.
Förklaringen till de falska temperaturrekorden är vulkanvindar och en trasig väderstation.
Birgir Örn Höskuldsson, meteorolog vid Veðurstofa Íslands, säger i Morgunblaðið att temperaturen vid Hálfdan bör ha legat på omkring 10 grader under onsdagen:
"Vid Hálfdan kan man räkna med att mätaren är trasig och den har visat liknande siffror de senaste dagarna trots att inget pekar på annat än att temperaturen är runt 10 grader."
Vid Fagradalsfjall är det vulkanutbrottet i Geldingadalir som ofta får temperaturerna att framstå som exceptionella. Meteorologen Trausti Jónsson skriver på Twitter att mätaren då och då påverkas av varma vindar från kratern och lavan. Dessutom strömmar lavan allt närmare mätaren - och bidrar därmed till att temperaturerna kan bli missvisande.
Årets hittills varmaste temperaturer uppmättes den 20 juli. Då var det 27,3 grader i Akureyri, 27,1 grader i Hallormsstaður och 26,7 grader i Brú i Jökuldalur.