onsdag 11 augusti 2021

Allt fler islänningar rädda för att smittas av coronaviruset

Tre av tio islänningar är nu rädda för att smittas av coronaviruset. Så utbredd har inte oron varit sedan i januari i år - och då hade vaccineringen nyss kommit igång. Hälsovårdsminister Svandís Svavarsdóttir har nu formellt gett klartecken till att vaccinera barn i åldern 12 till 15 år. Samtidigt förlängs de befintliga restriktionerna i ytterligare två veckor.

I början på juni i år var det enligt Gallup bara 12 procent av islänningarna som var rädda för att smittas av coronaviruset. Så liten hade inte oron varit sedan coronapandemins början. Men sedan dess har en fjärde våg av smitta drabbat Island. Nu stiger rädslan till den högsta nivån sedan i januari.

Nu uppger 30 procent att de är rädda för att bli smittade. Något fler - 35 procent - svarar att de upplever liten eller ingen oro. Och resterande 35 procent är neutrala.

Allt fler säger också att de har förändrat sitt beteende för att minska riskerna för smittspridning. Samtidigt är det allt fler som anser att hälsoriskerna har överdrivits. Nu tycker 17 procent att de är oproportionerliga - vilket är den högsta andelen i år.

Hälsovårdsminister Svandís Svavarsdóttir beslutade i går att förlänga de befintliga restriktionerna i ytterligare två veckor. Det betyder enligt ett pressmeddelande att taket på 200 deltagare på sammankomster ligger kvar, att enmetersregeln fortsätter gälla och att det är tvång på munskydd inomhus i vissa situationer.

Under en presskonferens sade hon att smittspridningen var för omfattande för att det skulle vara aktuellt att lätta på restriktionerna. Men hon ansåg inte heller att det fanns behov av att skärpa dem. Även om läget är ansträngt kan Landspítali i Reykjavík än så länge hantera situationen. Dessutom gör vaccineringen att förhållandevis få behöver sjukhusvård.

Svandís Svavarsdóttir gav i går även klartecken till vaccinering av barn i åldern 12 till 15 år. De kommer att få erbjudande om att vaccineras med Pfizers vaccin. Skälet är enligt ett pressmeddelande att det har testats mer utförligt på barn än Modernas vaccin. Föräldrar som följer med till vaccineringen ger därmed också sitt godkännande.

Preliminärt rapporterades 57 nya fall av coronasmitta i går. Det antalet kommer dock att justeras i dag och förmodligen bli omkring 100 nya fall. Skälet är att alla tester inte hade hunnit analyseras innan publiceringen av nya data.

Det är nu 1 367 smittade som är i isolering. Dessutom är 2 101 personer i karantän och 967 personer i inresekarantän.

Nu vårdas 25 coronapatienter på sjukhus. Av dessa ligger fyra på intensivvårdsavdelning på Landspítali.

Här kan du läsa mer om coronapandemin på Island.