tisdag 31 augusti 2021

De tog över gården som är granne med isländska höglandet

400 meter över havet ligger gården Svartárkot. Här i det isländska höglandets utkanter börjar lavafältet Ódáðahraun och här sjunker temperaturerna redan tidigt på hösten ofta under noll. För femton år sedan såg det ut som att gården skulle överges. Men systrarna Guðrún och Sigurlína Tryggvadóttir bestämde sig för att ta över.

Längst in i Bárðardalur på norra Island ligger gården Svartárkot. För den som följer väderrapporteringen är namnet bekant. Inte sällan är det just Svartárkot som har de lägsta temperaturera i befolkade områden.

Gården ligger i höglandets utkanter på 400 meters höjd - vilket gör Svartárkot till en av de högst belägna gårdarna i landet. Inte långt från gården tar lavafältet Ódáðahraun vid. När det är klart syns bland annat Dyngjufjöll och Askja.

En annan granne är sjön Svartárvatn. Einar Friðriksson, som var bonde på gården under sent 1800-tal, blev en pionjär när han flyttade öring från Mývatn till Svartárvatn.

För femton år sedan såg det ut som att Svartárkot skulle överges. Men Vísir berättar att systrarna Guðrún och Sigurlína Tryggvadóttir bestämde sig för att driva släktgården vidare och fortsätta med fåraveln. Guðrún Tryggvadóttir säger till Vísir att det är en utmaning att ha en gård på en så ensligt belägen plats:
"Vi befinner oss liksom på gränsen mellan bebyggelse och ödemark. Vissa säger att vi är på andra sidan av den beboeliga världen."
Utöver att hålla får ordnar de också utbildningar för studenter både från Island och utlandet. Sigurlína Tryggvadóttir säger till Vísir att hon välkomnar planerna på att göra höglandet till en nationalpark. Men hon hoppas att det inte innebär att möjligheterna att röra sig fritt i markerna begränsas:
"Det har ibland funnits en viss kutym för att stänga vägar. Vi gillar inte det. Vi är mer så att vi vill hålla dessa vägar öppna."
De ser gärna till exempel att höglandsvägarna asfalteras så att fler kan använda dem.