fredag 27 augusti 2021

Första dödsfallet i covid-19 på Island på tre månader

Det första dödsfallet i covid-19 på tre månader. Och 103 nya fall av coronasmitta i går - vilket var det högsta antalet på en vecka. Men trycket på sjukvården minskar. Därför väljer Island att lätta på coronarestriktionerna på lördag. Beslutet fattades i går av hälsovårdsminister Svandís Svavarsdóttir på rekommendation från statsepidemiologen Þórólfur Guðna­son.

På Landspítali i Reykjavík rapporterades i går ett nytt dödsfall i covid-19. Det var en man i 60-årsåldern som avled efter att ha vårdats på sjukhuset en tid. Totalt har nu 31 personer avlidit i sviterna av covid-19 på Island. Det här var det första dödsfallet i sjukdomen på tre månader.

103 nya fall av coronasmitta rapporterades i går - den högsta siffran på en vecka. Av de smittade var bara 40 i karantän sedan tidigare.

Nu är 930 smittade i isolering. Dessutom är 1 493 personer i karantän och 872 personer i inresekarantän.

På Landspítali och sjukhuset i Akureyri vårdas nu 18 coronapatienter. Under det senaste dygnet kunde sex patienter skrivas ut. Fyra personer ligger dock på intensivvårdsavdelning.

Även om antalet nya smittade var förhållandevis högt i går pekar den mer långsiktiga kurvan nedåt. Trycket på sjukvården har också sjunkit. Därför väljer nu hälsovårdsminister Svandís Svavarsdóttir att lätta på vissa coronarestriktioner. Det nya regelverket träder i kraft på lördag.

Taket på 200 deltagare på sammankomster blir kvar. Det blir också regelverket för användning av munskydd. Men arrangörer kan nu få tillstånd till sittande evenemang med upp till 500 deltagare. För att få släppa in så många ska besökarna snabbtestas för coronaviruset innan evenemanget.

På evenemang med sittande publik slopas dessutom enmetersregeln mellan olika sällskap. Både inom idrotten och scenkonster tillåts 200 besökare. Träningslokaler och badhus får nu släppa in så många gäster som de har tillstånd för. Tidigare gick gränsen vid 75 procent av den tillåtna kapaciteten.

De nya restriktionerna gäller i tre veckor. De införs efter rekommendation från statsepidemiologen Þórólfur Guðna­son.

Här kan du läsa mer om coronaviruset på Island.