tisdag 17 augusti 2021

Första nya öppningen i Geldingadalir på fyra månader


En ny vulkanisk spricka har troligen öppnat sig i Geldingdalir. Det är första gången på fyra månader som en ny spricka formats under det pågående vulkanutbrottet. En liten krater håller på att bildas runt den nya öppningen. Den följer samma mönster som huvudkratern - där utbrottet pågår i intervaller med flera timmars inaktivitet mellan de aktiva perioderna.

Vulkanutbrottet i Geldingadalir har pågått i snart fem månader. Fortfarande finns inga tecken på att det skulle vara på väg att upphöra. Lavaproduktionen fortsätter att vara förhållandevis liten men stabil.

I helgen kom de första rapporterna om en ny öppning i Geldingadalir. Lava började då strömma upp ur en spricka söder om den aktiva kratern. Sikten var dock begränsad och det var inte möjligt att då avgöra om det faktiskt rörde sig om en fristående öppning. Det skulle också ha kunnat vara ett flöde från huvudkratern.

Eld­fjalla- og nátt­úru­vár­hóp­ur Suður­lands skriver nu på Facebook att det sannolikt handlar om en självständig spricka. Ett skäl till den slutsatsen är att en liten krater håller på att bildas runt öppningen.

Den nya öppningen följer samma mönster som huvudkratern. Aktiviteten pågår många timmar i sträck för att sedan upphöra i flera timmar. Öppningen är aktiv i samma perioder som huvudkratern.

Om det faktiskt rör sig om en ny spricka är det den första i sitt slag på fyra månader. Några nya öppningar har inte bildats sedan påskhelgen. Nästan lika länge har aktiviteten varit koncentrerad till huvudkratern.

Det är ännu oklart om den nya öppningen har någon inverkan på lavaflödet i Geldingadalir. Utvecklingen skulle kunna medföra att lava på nytt började strömma in i Nátthagi och södra Meradalir.

Under gårdagen syntes sprickan i tydligt genom flera olika webbkameror.

Här kan du läsa mer om vulkanutbrottet i Geldingadalir.