söndag 15 augusti 2021

Förvirrar med skyltar om p-avgift vid Reykjanesviti

På flera skyltar informeras nu besökare om att det kostar 1 000 isländska kronor att parkera vid fyren Reykjanesviti. Skyltarna ger intrycket av att hela området är avgiftsbelagt. Men Reykjanes Aurora arrenderar bara en liten bit mark av kommunen. Resten är fortfarande avgiftsfritt. Därför anser Guðlaugur Helgi Sigurjónsson på kommunen att skyltningen är vilseledande, skriver Morgunblaðið.

I november 2016 togs det första spadtaget till en servicebyggnad vid Reykjanesviti - fyren på Islands sydvästra spets. Kommunen Reykjanesbær hade då kommit överens med företaget Reykjanes Aurora om att upplåta mark åt bygget. Byggnaden skulle bli 300 kvadratmeter och erbjuda service åt turister.

Men därefter hände inte mycket. Under 2019 kom Bláa lónið - det bolag som driver Blå lagunen - överens med den sista boende i fyrvaktarbostaden om bygget av ett besökscentrum. De planerna har ännu inte blivit verklighet.

Men Reykjanes Aurora arrenderar fortfarande en bit mark i området. Nu har företaget i samarbete med Parka börjat ta betalt för parkering vid fyren. På flera skyltar informeras besökare om att det kostar 1 000 isländska kronor att ställa bilen i området. Kameror läser av registreringsnummer på fordonen.

Det är inte bara fyren som lockar turister till platsen. Där finns ett konstverk över den sista garfågeln som dödades på Eldey, fågelklippor och heta källor vid Gunnuhver. Skyltarna har placerats på ställen där Reykjanes Aurora inte arrenderar marken. De kan alltså ge intryck av att parkeringen är avgiftsbelagd där den är gratis.

Guðlaugur Helgi Sigurjónsson, enhetschef vid Reykjanesbær, säger i Morgunblaðið att skyltningen riskerar att lura besökare att betala trots att de ställt bilen på avgiftsfri mark:
"Det här har inte fått vårt godkännande och det är inte vår vilja och det är mycket förvirrande skyltar. ... De här parterna arrenderar en liten bit mark och har skyltar utanför sitt avgiftsområde. Vid Gunnuhver finns till exempel ingen avgiftsbeläggning men på de här skyltarna kan man se att det skulle vara ett avgiftsbelagt område."
Parka har även i samarbete med markägarna infört samma system vid Geldingadalir där leden till det pågående vulkanutbrottet börjar. Även där kostar parkeringen 1 000 isländska kronor. Besökare informeras om att avgiften ska användas till att bygga upp området. Avgiften inhämtas dock inte även om det är många som betalar ändå.

Här kan du läsa mer om planerna för ett besökscentrum vid Reykjanesviti.