lördag 14 augusti 2021

Isländskt vägstopp längs ringvägen får nya ägare

Litla kaffistofan har inte stängts för gott. Det klassiska vägstoppet har fått nya ägare som öppnar på nytt inom kort. En av ägarna är Hlöðver Sigurðsson som grundade smörgåskedjan Hlöllabátar. När de förra ägarna gav upp såg det ut som att Litla kaffistofan skulle gå i graven efter att ha utgjort ett givet stopp på ringvägen ända sedan 1960.

Sommaren 1960 öppnades Litla kaffistofan mellan Reykjavík och Hveragerði. Stället blev snabbt populärt både bland vanliga trafikanter och yrkeschaufförer. Här var det många som tog en paus innan de fortsatte längs ringvägen österut eller innan de nådde huvudstadsregionen.

Läget gjorde att Litla kaffistofan även fick en praktisk betydelse. När vädret gjorde hedarna mellan Reykjavík och Hveragerði oframkomliga brukade trafikanter vänta in bättre förhållanden på Litla kaffistofan.

De förra ägarna stängde den 14 juli. Då hade de inte lyckats hitta någon som ville driva det klassiska vägstoppet vidare.

Men nu står det klart att nya ägare kommer att ta över. Det är Hlöðver Sigurðssons familj som blir nya ägare. Han är mest känd för att ha grundat smörgåskedjan Hlöllabátar. Familjen sålde företaget 2012 men har sedan dess till och från varit verksamma inom restaurangbranschen.

Elín Guðný Hlöðversdóttir, som är dotter till Hlöðver Sigurðsson, säger i Viðskiptablaðið att nyöppningen sker inom kort. I samband med ägarbytet gör de en del förändringar i menyn och inredningen. Men tanken är att kunderna ska känna igen sig på Litla kaffistofan:
"Det finns en fantastisk historia bakom Kaffistofan som är djupt rotad i isländsk matkultur och många har en särskild koppling till den. Vi kommer att erbjuda allt det bästa som har funnits under dessa år - allt det gamla goda - men vi tänker också förbättra det som vi kan bäst."
Här kan du läsa mer om Litla kaffistofan.