tisdag 3 augusti 2021

Piratpartiets grundare går med i Socialistpartiet

Ute i kylan i Piratpartiet med en lång rad personkonflikter bakom sig. Nu tar grundaren Birgitta Jónsdóttir steget över till Islands socialistparti. Hon berättar på Facebook att hon har gått med i ett nytt parti. Men Birgitta Jónsdóttir säger i Morgunblaðið att hon i dagsläget inte siktar på att kandidera till alltinget för Islands socialistparti.

Efter finanskraschen hösten 2008 bildades Medborgarrörelsen. I valet våren 2009 fick partiet fyra mandat. Ett av dem gick till Birgitta Jónsdóttir. Snart hamnade partiets företrädare på kollisionskurs både med varandra och Medborgarrörelsen. Tre av dem bildade i stället Rörelsen.

Inför valet 2013 följde två ur avhoppartrion med till det nybildade partiet Gryning. Birgitta Jónsdóttir var i stället med om att bilda Piratpartiet. Hon valdes in i alltinget för Piratpartiet 2013, 2016 och 2017.

Hon var en stark förespråkare för en platt partistruktur. Piratpartiet skulle inte ha någon ledare. Men flera tongivande företrädare höll inte med. De anklagade Birgitta Jónsdóttir för att utnyttja avsaknaden av en partiledare till att lyfta fram sig själv som talesperson.

Birgitta Jónsdóttir var inblandad i en rad personkonflikter. Den djupaste sprickan gick mellan henne och Helgi Hrafn Gunnarsson, partiets populäraste politiker. Under en tid var stämningen mellan de två så usel att de kallade in en arbetsplatspsykolog.

Birgitta Jónsdóttir kandiderade inte i nyvalet 2017. Då hade hon suttit i alltinget i fyra perioder - trots att hon själv sagt att det ideala taket var högst två perioder.

Konflikten fick nytt bränsle 2019 när Birgitta Jónsdóttir ville engagera sig i partiets interna arbete. Helgi Hrafn Gunnarsson och flera andra politiker dömde ut henne som omöjlig att samarbeta med. Den hårda interna kritiken fick även den kritik från många olika håll. Vissa ansåg att hon i det närmaste utsattes för ett karaktärsmord av sina partikamrater.

Nu ansluter sig Birgitta Jónsdóttir till Islands socialistparti. Hon skriver på Facebook att hon nu har gått med i partiet som kandiderar till alltinget för första gången i höst. Vidare skriver hon att "revolutionen börjar i vars och ens hjärta".

Birgitta Jónsdóttir säger i Morgunblaðið att hon ska ha fått förfrågningar från nybildade partier att ställa upp i höstens val. Hon kommer inte att försöka få en valbar plats. Däremot kan hon tänka sig en plats längre ned på listan:
"Jag tycker bara att det är kul att delta i ett partis gräsrötter. Det är nyttigt för en."
I Islands socialistparti blir Birgitta Jónsdóttir åter partikamrat med Þór Saari. Båda valdes in i alltinget för Medborgarrörelsen som senare omvandlades till Rörelsen. Inför valet 2013 gick han i stället med i Gryning. Därefter har han utan framgång försökt ta sig högt upp på Piratpartiets valsedlar.

I höstens val är Þór Saari nummer två på Islands socialistpartis valsedel i den sydvästra valkretsen. I nuläget är det dock oklart om han får sällskap av Birgitta Jónsdóttir på någon av partiets listor i Reykjavík där hon är bosatt.

Här kan du läsa mer om Þór Saari och Islands socialistparti.