måndag 27 september 2021

Här är resultatet i valet på Island - regeringen i nya samtal

Med 37 mandat av 63 i ryggen har Islands regering möjlighet att regera vidare. Sigurður Ingi Jóhannsson - ledare för valvinnaren Framstegspartiet - meddelade redan i går att han kommer att samtala med Självständighetspartiet och Gröna vänstern om en fortsatt koalition. Resultatet innebär att presidenten Guðni Th. Jóhannsson inte kommer att kalla någon partiledare till sig.

Lördagens val till alltinget blev på många sätt historiskt. För första gången sedan 2008 års finanskrasch valdes inga nya partier in i alltinget. Samma åtta partier som fick mandat i valet 2017 lyckades också försvara platsen i alltinget. Inget av de tre nya partierna - Islands socialistparti, Liberala demokratipartiet och Ansvarsfull framtid - nådde femprocentsspärren.

För första gången i Islands historia såg det ut som att kvinnorna skulle vara i majoritet i alltinget. Av de 63 ledamöterna var 33 kvinnor och 30 män när resultatet var klart. Island var därmed under några timmar det första landet i Europa där de kvinnliga parlamentarikerna var fler än männen.

Men under eftermiddagen kom beskedet att rösterna i den nordvästra valkretsen skulle räknas om. Skälet var att det var så jämnt mellan Renässans och Piratpartiet att utjämningsmandaten skulle kunna fördelas på ett annat sätt.

Så blev det också. I alla valkretsar utom en ändrades fördelningen av utjämningsmandat - och i slutändan ledde det till att männen blev 33 och kvinnorna 30. Det är dock den högsta andelen kvinnor i alltinget hittills jämte 2016 då könsfördelningen var samma som i dag.

Det är inte helt omöjligt att fördelningen av utjämningsmandat kan förändras ytterligare en gång. I den södra valkretsen har Gröna vänstern begärt en omräkning av rösterna. Där var marginalen till Centerpartiet bara sju röster. Piratpartiets toppkandidat Álfheiður Eymasdóttir har på Facebook ställt sig bakom kravet. Valnämnden beslutar i dag om det blir någon omräkning.

Karl Gauti Hjaltason, toppkandidat för Centerpartiet i den sydvästra valkretsen, var en av dem som miste sin plats i alltinget när utjämningsmandaten omfördelades efter det nya resultatet i nordväst. Han skriver på Facebook att han vill se en omräkning i hela landet.

Rösträkningen i den nordvästra valkretsen fick i går hård kritik. Valnämnden gick på söndagsmorgonen ut med slutliga siffror - trots att det redan då var aktuellt att räkna om rösterna. Alla valsedlarna förvarades på Hótel Borgarnes där räkningen gjordes. Salen var visserligen låst hela tiden men valsedlarna låg helt öppet och var inte förseglade.

Även Piratpartiets Lenya Rún Taha Karim var i några timmar historisk som den yngsta alltingsledamoten genom tiderna. På valdagen var hon 21 år och 269 dagar. Det tidigare rekordet hade Jóhanna María Sigmundsdóttir som var 21 år och 303 dagar när hon valdes in för Framstegspartiet 2013. Men Lenya Rún Taha Karim förlorade sitt utjämningsmandat i omfördelningen.

Tómas Andrés Tómasson blir dock historisk på riktigt. Han fyllde 72 år den 4 april - vilket gör honom till den äldste nya ledamoten i alltingets historia. Han toppade Folkets partis lista i norra Reykjavík. Mest känd är han som Tommi - och grundare av hamburgarkedjan Hamborgarabúlla Tómasar.

Sigurður Ingi Jóhannsson och Framstegspartiet var valets stora segrare. Partiet var närmast i spillror efter valet 2017 sedan förre partiledaren Sigmundur Davíð Gunnlaugsson hoppade av och grundade Centerpartiet. Nu verkar många av de väljarna ha återvänt till Framstegspartiet. Dessutom gör partiet ett oväntat starkt resultat i Reykjavík. Traditionellt har partiet haft sina starkaste fästen på landsbygden.

Sigurður Ingi Jóhannsson säger till Vísir att han är mycket nöjd med resultatet. Han står också fast vid det han sa före valet. Om de tre regeringspartierna skulle få majoritet skulle de diskutera en fortsatt koalition. Det var också ett löfte som han tänkte hålla. Samtidigt påpekade han att styrkeförhållandena inom regeringen förändrats.

Den stora frågan för Gröna vänstern är om partiet efter ett ganska svagt valresultat kan göra anspråk på att leda en regering. Samtidigt har sannolikt både Självständighetspartiet och Framstegspartiet gynnats av Katrín Jakobsdóttirs popularitet under den gångna mandatperioden. Utan statsministerposten kommer sannolikt en fortsatt koalition vara betydligt mindre attraktiv för Gröna vänstern.

Inom Självständighetspartiet finns ett avsevärt tryck på att Bjarni Benediktsson nu ska ta över som statsminister. Men en tänkbar kompromiss är att posten i stället går till Sigurður Ingi Jóhannsson. Han är tveklöst lättare att acceptera för Gröna vänsterns väljare där många håller Självständighetspartiet som huvudmotståndare i politiken.

Det som ändå talar för Katrín Jakobsdóttir är just hennes breda stöd och starka förankring långt utanför det egna partiet. Det är troligt att ett byte av statsminister skulle få stödet för regeringen att sjunka avsevärt. Inte minst Bjarni Benediktsson betraktas på många håll som en del av en korrumperad politisk elit.

På Island finns ingen tradition för att regera i minoritet. Om Självständighetspartiet och Framstegspartiet skulle tänka om i den frågan skulle de ha goda förutsättningar att lyckas. Eftersom oppositionen är så splittrad skulle sannolikt deras 30 mandat av 63 räcka i de allra flesta fallen. Det är svårt att se frågor där oppositionen skulle gå ihop för att fälla regeringen.

Presidenten Guðni Th. Jóhannesson säger till Vísir att han i nuläget inte kommer att kalla någon av partiledarna till sig för överläggningar. Eftersom regeringen behåller majoriteten inväntar han samtalen mellan ledarna för de tre koalitionspartierna. Katrín Jakobsdóttir har heller inte lämnat in någon avskedsansökan från posten som statsminister.

För den isländska vänstern var lördagens val närmast ett fiasko. Både Socialdemokraterna och Gröna vänstern backade. Logi Már Einarsson är sannolikt den partiledare som nu befinner sig under störst press. Visserligen finns det ingen given efterträdare i Socialdemokraterna. Och partiet blev det största oppositionspartiet.

Men redan i går sa Logi Már Einarsson till Vísir att han räknade med fyra år i opposition för Socialdemokraterna. Han var också bekymrad över att de två etablerade vänsterkrafterna i isländsk politik nu befann sig på olika sidor i regeringsbildningen.

Islands socialistparti nådde inte upp till femprocentsspärren trots att partiet legat ovanför den i opinionsmätningarna de senaste mätningarna. De sista dagarna tycks många i stället ha bestämt sig för att lägga sin röst på Folkets parti. En viss tröst för ledningen är dock att Islands socialistparti nu får partistöd - något som alla partier får som når minst 2,5 procent av rösterna.

Här är slutresultatet i valet på Island:
Självständighetspartiet: 24,4 procent (-0,9), 16 mandat (oförändrat)
Framstegspartiet: 17,3 procent (+6,6), 13 mandat (+5)
Gröna vänstern: 12,6 procent (-4,3), 8 mandat (-3)
Socialdemokraterna: 9,9 procent (-2,2), 6 mandat (-1)
Folkets parti: 8,9 procent (+2,0), 6 mandat (+2)
Piratpartiet: 8,6 procent (-0,6), 6 mandat (oförändrat)
Renässans: 8,3 procent (+1,6), 5 mandat (+1)
Centerpartiet: 5,5 procent (-5,4), 3 mandat (-4)
Islands socialistparti: 4,1 procent (0 mandat)
Liberala demokratipartiet: 0,4 procent (0 mandat)
Ansvarsfull framtid: 0,1 procent (0 mandat)
Valdeltagandet var 80,1 procent.

Slutresultat valkretsen norra Reykjavík:
Självständighetspartiet: 20,9 procent
Gröna vänstern: 15,9 procent
Piratpartiet: 12,8 procent
Socialdemokraterna: 12,6 procent
Framstegspartiet: 12,3 procent
Renässans: 7,7 procent
Folkets parti: 7,7 procent
Islands socialistparti: 5,6 procent
Centerpartiet: 3,5 procent
Liberala demokratipartiet: 0,4 procent
Ansvarsfull framtid: 0,4 procent
Valdeltagande: 79 procent

Slutresultat valkretsen södra Reykjavík:
Självständighetspartiet: 22,8 procent
Gröna vänstern: 14,7 procent
Socialdemokraterna: 13,3 procent
Framstegspartiet: 11,5 procent
Piratpartiet: 10,9 procent
Folkets parti: 8,9 procent
Renässans: 8,6 procent
Islands socialistparti: 4,8 procent
Centerpartiet: 4,1 procent
Liberala demokratipartiet: 0,4 procent
Valdeltagande: 79 procent

Slutresultat sydvästra valkretsen:
Självständighetspartiet: 30,3 procent
Framstegspartiet: 14,5 procent
Gröna vänstern: 12,1 procent
Renässans: 11,4 procent
Piratpartiet: 8,3 procent
Socialdemokraterna: 8,1 procent
Folkets parti: 7,6 procent
Centerpartiet: 4,5 procent
Islands socialistparti: 3 procent
Liberala demokratipartiet: 0,4 procent
Valdeltagande: 81 procent

Slutresultat nordvästra valkretsen:
Framstegspartiet: 25,8 procent
Självständighetspartiet: 22,6 procent
Gröna vänstern: 11,5 procent
Folkets parti: 8,8 procent
Centerpartiet: 7,4 procent
Socialdemokraterna: 6,9 procent
Piratpartiet: 6,3 procent
Renässans: 6,2 procent
Islands socialistparti: 4,2 procent
Liberala demokratipartiet: 0,4 procent
Valdeltagande: 82 procent

Slutresultat nordöstra valkretsen:
Framstegspartiet: 25,6 procent
Självständighetspartiet: 18,5 procent
Gröna vänstern: 12,9 procent
Socialdemokraterna: 10,5 procent
Centerpartiet: 8,9 procent
Folkets parti: 8,6 procent
Renässans: 5,4 procent
Piratpartiet: 5,3 procent
Islands socialistparti: 4,3 procent
Liberala demokratipartiet: 0,3 procent
Valdeltagande: 81 procent

Slutresultat södra valkretsen:
Självständighetspartiet: 24,6 procent
Framstegspartiet: 23,9 procent
Folkets parti: 12,9 procent
Socialdemokraterna: 7,6 procent
Gröna vänstern: 7,4 procent
Centerpartiet: 7,4 procent
Renässans: 6,2 procent
Piratpartiet: 5,6 procent
Islands socialistparti: 3,7 procent
Liberala demokratipartiet: 0,7 procent
Valdeltagande: 79 procent

Här är de 63 ledamöterna i alltinget:
Självständighetspartiet: Njáll Trausti Friðbertsson, Berglind Ósk Guðmundsdóttir, Þórdís Kolbrún Reykfjörð Gylfadóttir, Haraldur Benediktsson, Guðlaugur Þór Þórðarson, Diljá Mist Einarsdóttir, Áslaug Arna Sigurbjörnsdóttir, Hildur Sverrisdóttir, Birgir Ármannsson, Guðrún Hafsteinsdóttir, Vilhjálmur Árnason, Ásmundur Friðriksson, Bjarni Benediktsson, Jón Gunnarsson, Bryndís Haraldsdóttir och Óli Björn Kárason.
Framstegspartiet: Ingibjörg Ólöf Ísaksen, Líneik Anna Sævardóttir, Þórarinn Ingi Pétursson, Stefán Vagn Stefánsson, Lilja Rannveig Sigurgeirsdóttir, Halla Signý Kristjánsdóttir, Ásmundur Einar Daðason, Lilja Dögg Alfreðsdóttir, Sigurður Ingi Jóhannsson, Jóhann Friðrik Friðriksson, Hafdís Hrönn Hafsteinsdóttir, Willum Þór Þórsson och Ágúst Bjarni Garðarsson.
Gröna vänstern: Bjarkey Olsen Gunnarsdóttir, Jódís Skúladóttir, Bjarni Jónsson, Katrín Jakobsdóttir, Steinunn Þóra Árnadóttir, Svandís Svavarsdóttir, Orri Páll Jóhannsson och Guðmundur Ingi Guðbrandsson.
Socialdemokraterna: Logi Már Einarsson, Helga Vala Helgadóttir, Kristrún Frostadóttir, Jóhann Páll Jóhannsson, Oddný G. Harðardóttir och Þórunn Sveinbjarnardóttir.
Folkets parti: Jakob Frímann Magnússon, Eyjólfur Ármannsson, Tómas Andrés Tómasson, Inga Sæland, Ásthildur Lóa Þórsdóttir och Guðmundur Ingi Kristinsson.
Piratpartiet: Halldóra Mogensen, Andrés Ingi Jónsson, Gísli Rafn Ólafsson, Björn Leví Gunnarsson, Arndís Anna K. Gunnarsdóttir och Þórhildur Sunna Ævarsdóttir.
Renässans: Guðbrandur Einarsson, Þorbjörg S. Gunnlaugsdóttir, Hanna Katrín Friðriksdóttir, Þorgerður Katrín Gunnarsdóttir och Sigmar Guðmundsson.
Centerpartiet: Sigmundur Davíð Gunnlaugsson, Bergþór Ólason och Birgir Þórarinsson.

Totalt var 254 681 personer röstberättigade i valet. Av dessa var 127 752 kvinnor, 126 889 män och 40 icke-binära. Av dessa valde 49 371 - vilket motsvarade 19,3 procent - att förtidsrösta.

Här kan du läsa mer om valet på Island.