fredag 24 september 2021

Islands regering ett mandat från egen majoritet

Självständighetspartiet ser ut att gå mot ett historiskt uselt valresultat. Samtidigt backar även Gröna vänstern. Men Framstegspartiets uppgång i opinionen gör att den sittande regeringen har möjlighet att få majoritet i lördagens val. I nuläget saknas dock ett mandat för majoritet. Det visar en opinionsmätning utförd av Maskína på uppdrag av Vísir.

Maskínas senaste väljarbarometer presenterades i går kväll och är baserad på svar från närmare 6 000 väljare. Det gör den till en av de största opinionsundersökningarna under valrörelsen. Den visar att lördagens val sannolikt kommer att bli mycket ovisst.

Självständighetspartiet går mot det sämsta valet i partiets historia. Visserligen är positionen som största parti.ohotad - men stödet är nu bara 20,6 procent. Det innebär en minskning med 4,6 procentenheter jämfört med valet 2017.

Även koalitionspartnern Gröna vänstern ser ut att göra ett svagt val. Partiet får 11,5 procent - en tillbakagång med hela 5,4 procentenheter.

Men de senaste veckornas uppsving för Framstegspartiet håller i sig. Stödet är nu 13,4 procent - en ökning med 2,7 procentenheter jämfört med valresultatet för fyra år sedan.

Socialdemokraterna är största oppositionsparti med 11,7 procent - en nedgång med 0,4 procentenheter. Därefter följer Renässans med 11,4 procent - en uppgång med hela 4,7 procentenheter - och Piratpartiet med 11,3 procent, en ökning med 2,1 procentenheter.

Ytterligare tre partier klarar femprocentsspärren till alltinget. Centerpartiet får 7,1 procent - en tillbakagång med 3,8 procentenheter. Islands socialistparti - som ställer upp i alltingsval för första gången - får 6,6 procent. Folkets parti backar med 1,3 procentenheter till 5,6 procent.

Liberala demokratipartiet - som också kandiderar för första gången - är långt under spärren med 0,9 procent.

Om det här hade varit ett valresultat hade regeringen förlorat sin majoritet. Självständighetspartiet får femton mandat, Framstegspartiet nio mandat och Gröna vänstern sju mandat. Tillsammans har de tre regeringspartierna 31 av 63 mandat - och det saknas alltså bara ett mandat för att säkra fortsatt majoritet i alltinget.

Socialdemokraterna, Renässans och Piratpartiet får sju mandat var. Både Centerpartiet och Islands socialistparti får fyra mandat. Folkets parti får tre mandat.

För första gången skulle alltså nio partier ta plats i alltinget. Och för att bilda majoritet krävs alltså en koalition mellan minst fyra partier. Och för att bilda majoritet utan Självständighetspartiet måste minst fem partier gå ihop.

Under valrörelsen har det talats om Reykjavíkmodellen som ett alternativ till den sittande regeringen. Reykjavík styrs i dag av Socialdemokraterna, Gröna vänstern, Renässans och Piratpartiet. Men i undersökningen får de 28 mandat. Om även Framstegspartiet skulle kunna lockas över skulle de kunna forma en majoritet.

Här kan du läsa mer om valet på Island.