söndag 26 september 2021

Islands regering får majoritet - Framstegspartiet valvinnare

Islands regering behåller majoriteten i alltinget efter lördagens val. Men Gröna vänstern backar - och frågan är om statsminister Katrín Jakobsdóttir kan sitta kvar när styrkeförhållandena mellan de tre koalitionspartierna förändrats avsevärt. För första gången sedan finanskraschen väljs inget nytt parti in i alltinget.

Med fokus på ekonomisk stabilitet har de tre regeringspartierna Självständighetspartiet, Gröna vänstern och Framstegspartiet gått till val var för sig. Men de har alla antytt att en fortsatt koalition är förstahandsalternativet till en ny regering. Nu stärker de tre regeringspartierna sin majoritet i alltinget.

Men läget är ändå förändrat. Gröna vänstern går bakåt samtidigt som Självständighetspartiet ligger på samma nivå som i valet 2017. Framstegspartiet är valets stora segrare och går från åtta till tretton mandat.

Frågan är om statsminister Katrín Jakobsdóttir kan sitta kvar som statsminister. Gröna vänstern tappar tre mandat och får nu elva ledamöter i alltinget. Självständighetspartiet ligger kvar på sexton mandat.

Redan innan vallokalerna stängde sa Bjarni Benediktsson - Självständighetspartiets ledare - att en fortsatt koalition var den första möjligheten han ville undersöka om de tre regeringspartierna fick majoritet.

Bjarni Benediktsson har sedan valet 2017 fått en hel del kritik för att han gick med på att ställa sig bakom Katrín Jakobsdóttir som statsminister. Hon är regeringens i särklass populäraste politiker - men ett svagt valresultat gör att det interna trycket kommer att öka på Bjarni Benediktsson om att Självständighetspartiet ska leda nästa regering.

För Katrín Jakobsdóttir blir läget besvärligt. Ett skäl till att de egna väljarna - där missnöjet med koalitionen är utbrett - accepterat regeringssamarbetet är att Gröna vänstern framstått som ledare. En fortsatt koalition med en annan statsminister kommer inte att bli lika lätt att svälja.

För den isländska vänstern är valet ett fiasko. Det är inte bara Gröna vänstern som tappar mark. Även Socialdemokraterna - som gjort anspråk på att vara oppositionsledare och regeringsbildare - backar. Och Islands socialistparti klarar inte femprocentsspärren till alltinget.

Det är första gången sedan 2008 års finanskrasch som inget nytt parti väljs in i alltinget. Islands socialistparti har de senaste månaderna legat stabilt över spärren. Resultatet är därför en stor besvikelse för partiet.

Åtta partier tar nu plats i alltinget. Centerpartiet går tillbaka samtidigt som Folkets parti stärker sin ställning. Både Renässans och Piratpartiet behåller ungefär samma stöd som i förra valet.

Samma åtta partier som valdes in 2017 behåller alltså mandat i alltinget. Även om det politiska landskapet alltjämt är brokigt kan det ändå tolkas som en stabilisering.

För första gången ser också en majoritet av ledamöterna i alltinget ut att bli kvinnor.

Den stora segraren är alltså Framstegspartiet. Inte minst är valet en personlig triumf för partiledaren Sigurður Ingi Jóhannsson. Inför valet 2017 splittrades partiet och bortröstade företrädaren Sigmundur Davíð Gunnlaugsson bildade utbrytaren Centerpartiet. Nu ser det ut som att Sigurður Ingi Jóhannsson lyckats locka tillbaka många av de väljare som svek Framstegspartiet för fyra år sedan.

Sigmundur Davíð Gunnlaugsson sitter ändå säkert eftersom Centerpartiet är byggt runt honom som person. En som däremot sannolikt kommer att bli kritiserad är Socialdemokraternas Logi Már Einarsson. Förra valet framstod han som partiets räddare - men han har inte lyckats göra Socialdemokraterna till en samlande kraft för oppositionen.

Slutresultatet i valet på Island:
Självständighetspartiet: 24,4 procent (-0,9), 16 mandat (oförändrat)
Framstegspartiet: 17,3 procent (+6,6), 13 mandat (+5)
Gröna vänstern: 12,6 procent (-4,3), 8 mandat (-3)
Socialdemokraterna: 9,9 procent (-2,2), 6 mandat (-1)
Folkets parti: 8,9 procent (+2,0), 6 mandat (+2)
Piratpartiet: 8,6 procent (-0,6), 6 mandat (oförändrat)
Renässans: 8,3 procent (+1,6), 5 mandat (+1)
Centerpartiet: 5,5 procent (-5,4), 3 mandat (-4)
Islands socialistparti: 4,1 procent (0 mandat)
Liberala demokratipartiet: 0,4 procent (0 mandat)
Ansvarsfull framtid: 0,1 procent (0 mandat)

Inlägget har uppdaterats med slutgiltiga siffror från rösträkningen.

Här kan du läsa mer om valet på Island.