lördag 11 september 2021

Toppkandidat anklagas för rasism efter polackskämt

Han skämtade om att islänningar skulle kasta ner polacker från Eiffeltornets topp. Nu anklagas Eyjólfur Ármannsson - toppkandidat för Folkets part i i den nordvästra valkretsen - för rasism. Men partiledaren Inga Sæland tar honom i försvar. Hon säger till Vísir att Eyjólfur Ármannsson inte menade något illa med skämtet.

Inför alltingsvalet den 25 september låter Vísir alla toppkandidater i de sex valkretsarna besvara ett antal frågor. En av punkterna på frågelistan är att berätta ett dåligt skämt. Och Folkets partis Eyjólfur Ármannsson, som toppar listan i den nordvästra valkretsen, valde en historia som fått flera att känna dålig smak i munnen:
"En gång var det en fransman, en polack och en islänning i Eiffeltornet i Paris. Fransmannen kastade ner en croissant. Polacken och islänningen undrade: Varför kastade du ner en croissant? Fransmannen svarade: Det finns så mycket croissanter i Frankrike. Polacken kastade ner en korv. Fransmannen och islänningen undrade: Varför kastade du ner korven? Polacken svarade: Det finns så mycket korv i Polen. Islänningen kastade ner polacken. Fransmannen undrade: Varför kastade du ner polacken. Islänningen svarade: Det finns så mycket polacker på Island."
I sociala medier dömdes vitsen ut som rasistisk. Alexander Witold Bogdanski, ordförande för Samtök Pólverja á Íslandi  - en förening som samlar personer med polsk bakgrund på Island, säger till Vísir att skämtet är "smaklöst":
"Man får tänka sig att Folkets parti inte har något att hämta bland polacker på Island i det kommande valet. Kommentaren dömer sig själv och det finns inte mer att säga om det."
Inga Sæland, ledare för Folkets parti, tar Eyjólfur Ármannsson i försvar. Hon säger till Vísir att han inte menade något illa med skämtet. Hon säger också att personer med polska rötter bidrar positivt till det isländska samhället:
"Jag vet inget annat än att åtta procent av befolkningen kommer just därifrån och att de inte minst har bidragit till att få ordning på vår ekonomi och har hjälpt oss att smörja näringslivets hjul så mycket som de kan så jag skulle aldrig göra något annat än att glädjas åt dem."
Här kan du läsa mer om Folkets parti.