torsdag 21 oktober 2021

245 år gammal haj visar inga tecken på åldrande

En 245 år gammal håkäring visar inga som helst tecken på att ha åldrats. I kroppen finns ingen åderförkalkning eller andra kända signaler på åldrande. Skälet tros vara att håkäringen håller till på stora djup där havstemperaturen är omkring fyra grader. Det visar en studie publicerad i den vetenskapliga tidskriften Acta Neuropathol.

Under 2007 drog ett isländskt forskningsfartyg upp en islandsmussla som åldersbestämdes till 507 år. Det tros vara världens äldsta djur. Islandsmusslan består till stor del av antioxidanter och tillbringar sitt liv halvsovande i fyragradigt vatten. Det tros också vara förklaringen till att den kan bli så långlivad.

Världens mest långlivade ryggradsdjur skulle kunna vara håkäringen. Hösten 2017 fångades en håkäring på stort djup i Atlanten väster om de isländska Västfjordarna. Nu har forskare från bland annat Hafrannsóknastofnun undersökt hajens hjärna.

Forskarna konstaterar att just den här håkäringen nådde en ålder av omkring 245 år. Arten tros dock kunna bli 400 till 500 år.

Trots att håkäringen föddes i slutet på 1700-talet visade den inga tecken på åldrande. I kroppen fanns inga spår av åderförkalkning eller proteinutfällning - som är vanliga tecken på mänskligt åldrande.

Förklaringen till att just håkäringen kan bli så gammal tros vara en lägre ämnesomsättning och ett lägre blodtryck än andra hajarter.

Dessutom lever den på stora djup och håller sig i områden där havstemperaturen är omkring fyra grader. Även de låga temperaturerna tros vara en bidragande faktor till att håkäringen inte visar upp några klassiska tecken på åldrande.

Håkäringen rör sig långsamt och simmar sällan snabbt. Också det tros ha betydelse för åldrandeprocessen.

Just håkäring är den art som äts på Island i synnerhet i samband med midvinterfesten þorrablót.

Här kan du läsa mer om islandsmusslan.