lördag 16 oktober 2021

Medlemmar i Bandidos avvisade från Island vid gränsen

Flera finska och svenska medlemmar av mc-gänget Bandidos har avvisats från Island den senaste veckan. När de landade på flygplatsen i Keflavík fick samtliga beskedet att de ansågs utgöra ett hot mot den nationella säkerheten. Isländsk polis gör nu bedömningen att Bandidos MC Iceland har fått fullvärdig medlemsstatus i organisationen.

De senaste årtiondena har flera internationella mc-gäng visat intresse för att etablera sig på Island. Hittills har Hells Angels och Outlaws etablerat avdelningar som också har tagits upp som medlemmar i de internationella organisationerna.

Flera av medlemmarna i de olika organisationerna har kopplats till brottslighet. Polisen tror också att de är inblandade i bland annat smuggling och försäljning av narkotika.

Polisen har på olika sätt försökt störa organisationerna. Vid flera tillfällen har också medlemmar från andra länder avvisats vid gränsen. Skälet har varit att de ansetts utgöra ett hot mot den nationella säkerheten. Avvisningarna har bland annat skett i samband med fester där isländska avdelningar av organisationerna klättrat i hierarkin.

I veckan har flera finska och svenska medlemmar av Bandidos avvisats direkt efter att de landat i Keflavík. Även där har polisen hänvisat till nationens säkerhet.

Bandidos har enligt polisens bedömning ett tjugotal medlemmar på Island i dag. Bandidos MC Iceland ska också nyligen ha fått fullvärdig medlemsstatus i den internationella organisationen.

Det första officiella steget mot en isländsk avdelning togs våren 2016 när en mc-klubb i Garðabær ombildades till Bad Breed MC. Bad Breed är en klubb med starka kopplingar till Bandidos. Tre år senare fick samma klubb prospect-status i Bandidos organisation.

Bandidos på Island ska ha sitt starkaste fäste på Suðurnes. Dessutom finns ett mindre antal anhängare runt klubben. Det är Bandidos svenska avdelning som formellt har beslutat att ge Bandidos MC Iceland status som medlemmar.

Här kan du läsa mer om Bandidos på Island.