söndag 10 oktober 2021

Nytt jordskalv vid Askja kan vara tecken på magmarörelser

Det kraftigaste jordskalvet hittills sedan landhöjningen började inträffade i går morse vid Askja. Skalvet hade en magnitud på 3 - och det skedde på bara 2,6 kilometers djup. Skalvet är ett troligt tecken på att magma kommer allt närmare ytan. Veðurstofa Íslands höjde nyligen beredskapen för ett vulkanutbrott i Askja.

Det senaste utbrottet i Askja ägde rum 1961. Men de senaste åren har det funnits tecken på att vulkanen skulle kunna vara på väg mot ett nytt utbrott. Det har bland annat funnits signaler om ökad geotermisk aktivitet.

I augusti i år började en avsevärd landhöjning vid Askja, ett vulkaniskt system beläget på höglandet mittemellan Vatnajökull och Mývatn. Inom loppet av två månader har ytan expanderat med sju centimeter. Den sannolika förklaringen är ny magma som strömmar in i vulkanens magmakammare och får marken att resa sig.

Även jordskalven har blivit flera. Under årets sju första månader registrerades 380 jordskalv vid Askja. Sedan augusti har över 400 skalv inträffat i området. De flesta har skett vid Kvíslahraun öster om Öskjuvatn, en sjö som bildades i samband med 1875 års utbrott i Askja.

Det hittills största sedan landhöjningens början ägde rum klockan 8.23 i går morse. Skalvets epicentrum var sju kilometer nordväst om Öskjuvatn.

Skalvet skedde på 2,6 kilometers djup. Att skalvet var förhållandevis grunt tyder på att magma kommer allt närmare ytan.

De senaste dagarna har flera mindre skalv skett i området.

Veðurstofa Íslands ändrade nyligen färgkoden för flygtrafik över Askja från grön till gul. Den gula färgen betyder att vulkanen visar tecken på ökad aktivitet. Myndigheten har just nu personal på plats i området för att installera ny mätutrustning för att kunna följa utvecklingen med större precision.

Här kan du läsa mer om Askja.