tisdag 5 oktober 2021

Nytt parti söker män som har "förtryckts av feminismen"

I alltingvalet fick Liberala demokratipartiet bara 845 röster. Och efter en uppmärksammad insats i en tv-debatt var det åtskilliga som undrade om han hade varit berusad i direktsändning. Ändå väljer Glúmur Baldvinsson att grunda ett nytt parti. Målet är att ställa upp i kommunalvalet i Reykjavík i vår. Han söker efter kandidater som har "förtryckts av feminismen".

Under ledning av tidigare presidentkandidaten Guðmundur Franklín Jónsson kandiderade Liberala demokratipartiet i samtliga sex valkretsar. Under valrörelsens slutskede hävdade partiledaren att han var säker på att partiet skulle komma in i alltinget. Bara 0,4 procent - motsvarande 845 röster - av islänningarna valde dock att rösta på partiet.

Resultatet var historiskt. Aldrig tidigare hade ett parti som ställde upp i samtliga sex valkretsar fått så få röster.

Dagen efter valet meddelade Guðmundur Franklín Jónsson att han skulle lämna politiken. Han sade också att han tänkte avgå som ordförande. Han har dock inte lagt ned partiet. Däremot är det oklart om det finns någon som vill ta över ledarskapet. Tidigare var ett mål att ställa upp i kommunalvalet i Reykjavík i maj nästa år.

Glúmur Baldvinsson var partiets toppkandidat i södra Reykjavík. I en tv-debatt uppträdde han så underligt att det i sociala medier var många som undrade om han hade varit berusad. Detta förnekade han senare i en intervju i DV.

Men Glúmur Baldvinsson har inte fått nog av politiken. Han grundar nu ett nytt parti - som har fått arbetsnamnet Partiet - som ska kandidera till kommunfullmäktige i Reykjavík nästa vår.

Glúmur Baldvinsson skriver på Facebook att han nu påbörjar "förberedelserna för kampen om Reykjavík". Partiet ska bland annat motarbeta politisk korrekthet, värna privatbilismen i centrala Reykjavík samt vidta åtgärder för att även ungdomar och personer som har det dåligt ställt ska kunna få en bostad.

Att han nu bildar ett eget parti betyder också att han lämnar Liberala demokratipartiet. Glúmur Baldvinsson skriver att han inte har någon ambition att själv leda det nya partiet. Han uppmanar också alla han känner att ansluta sig. För att partibildningen ska bli en framgång har han identifierat fem faktorer:
"1. Bra politik. 2. En armé av människor som är redo att kämpa för saken. 3. Pengar som behöver samlas in. 4. Disciplin och planering och 5. De bästa kandidaterna."
En särskild grupp är extra välkomna till Glúmur Baldvinssons nya parti:
"Jag önskar särskilt efter att i partiet få in de män som har förtryckts av feminismen".
Innan Glúmur Baldvinsson anslöt sig till Liberala demokratipartiet har han utan framgång bland annat kandiderat till poster inom Socialdemokraterna.

I valet till fullmäktige i Reykjavík 2018 kandiderade Manslistan. Partiet fick 0,3 procent av rösterna.

Här kan du läsa mer om alltingsvalet.