fredag 1 oktober 2021

Över 2 000 jordskalv på fyra dagar vid Keilir

Över 2 000 jordskalv har inträffat i närheten av Keilir sedan i måndags. Under gårdagen var det tre skalv som var tillräckligt kraftiga för att kännas i bland annat Grindavík och Reykjavík. Men än så länge finns det inga bevis för att jordskalven skulle bero på magmarörelser. När experter samlades i går var de inte överens om orsaken.

Inte sedan den 18 september har det förekommit någon synlig aktivitet i kratern i Geldingadalir. Det skulle kunna tyda på att det halvårslånga utbrottet är över eller på väg mot sitt slut. Alltjämt strömmar dock vulkangaser upp ur kratern.

De senaste två veckorna har inte heller några anmärkningsvärda rörelser i jordskorpan registrerats i Geldingadalir. Om utbrottet inte är över rör det sig om den hittills längsta pausen sedan det började den 19 mars i år.

Men aktiviteten kan möjligen vara på väg att flytta sig till en annan plats i området. I måndags inleddes en ny jordskalvssvärm nära berget Keilir. Under dessa fyra dagar har över 2 000 jordskalv registrerats.

Det hittills kraftigaste skalvet hade en magnitud på 3,7 och inträffade klockan 1.52 i går. Ytterligare två skalv hade en magnitud på minst 3. Dessa tre skalv var tillräckligt stora för att kännas i bland annat Grindavík och Reykjavík.

Bara under gårdagen registrerades över 1 000 jordskalv i området. De sker dock på så stora djup att det förefaller osannolikt att magma redan skulle vara på väg att bryta igenom ytan.

Civilförsvarets vetenskapliga råd träffades i går för att diskutera utvecklingen vid Keilir. Men de var inte överens. Vissa trodde att jordskalven berodde på magmarörelser medan andra ansåg att de kunde förklaras med kontinentalplattornas rörelser.

Under mötet tittade de på nya satellitbilder över området. Där syntes ingen landhöjning som skulle kunna vara en följd av magmarörelser. Utvecklingen vid Keilir är dock så ny att det kan dröja ytterligare några dagar innan en landhöjning blir tillräckligt stor för att märkas på satellitbilder.

Den pågående aktiviteten vid Keilir tycks följa samma mönster som den jordskalvssvärm som ledde fram till vulkanutbrottet i Geldingadalir. Men att de liknar varandra behöver inte betyda att även denna skalvserie resulterar i ett utbrott.

Här kan du läsa mer om utvecklingen vid Keilir.