På kvällen den 18 september slutade lava att strömma upp ur kratern i Geldingadalir. Då hade utbrottet kännetecknats av aktivitet i intervaller i tre månader. Det hade då pågått - även om aktiviteten periodvis legat nere - i 183 dagar.
Nu sänker civilförsvaret beredskapsnivån för utbrottet. Bedömningen är nu att läget är osäkert. Tidigare ansågs utbrottet medföra en risk.
Även färgkoden för flygtrafik ovanför Geldingadalir ändras. Den går från orange till gul - vilket betyder att det finns tecken som skulle kunna förebåda vulkanisk aktivitet men att det inte pågår något utbrott.
Veðurstofa Íslands skriver i ett pressmeddelande att myndigheten inte längre anser att utbrottet i Krýsuvíks vulkaniska system inte längre pågår. Utbrottet kommer dock inte att förklaras vara över förrän det har gått längre tid. Ett skäl är att utbrottet skulle kunna få en fortsättning på en annan plats i området.
Den 27 september inleddes en omfattande jordskalvssvärm vid Keilir. Skalven hade epicentrum i anslutning till den underjordiska magmakanal som bildades i samband med utbrottet i Geldingadalir. Som mest registrerades 1 500 jordskalv om dagen.
Jordskalven sågs som ett tecken på att ett nytt utbrott skulle kunna komma i samma område. Men de senaste dagarna har skalven blivit både färre och svagare. Under fredagen registrerades ett fyrtiotal jordskalv vid Keilir.
Om vulkanutbrottet i Geldingadalir faktiskt är över gör det enligt Vísindavefurinn utbrottet till det sjätte längsta på Island sedan 1700-talets slut. Här räknas dock en serie av eruptioner i Krafla mellan 1975 och 1984 samt två eruptioner i Hekla mellan 1980 och 1981 som sammanhängande händelser.
Däremot var utbrottet i Geldingadalir både kraftlöst och litet. Det skapade 0,15 kubikkilometer lava - där bara fyra utbrott har varit mindre. Och den genomsnittliga lavaproduktionen var 9,5 kubikmeter i sekunden - vilket var den fjärde lägsta siffran under denna period.
Här kan du läsa mer om vulkanutbrottet i Geldingadalir.