fredag 29 oktober 2021

Tre av fyra vill se Framstegspartiet i Islands nästa regering

Tre av fyra islänningar vill att Framstegspartiet ingår i nästa regering. Nästan lika många anser att Gröna vänstern ska ta plats i den koalition som ska styra Island de kommande fyra åren. En fortsättning med dessa två partier i samarbete med Självständighetspartiet är det i särklass populäraste regeringsalternativet. Det visar en undersökning utförd av Gallup.

Turerna kring den omstridda rösträkningen i den nordvästra valkretsen bidrar till att sammankallandet av alltinget drar ut på tiden. Inte heller kommer den sittande regeringen - som siktar på att regera vidare - presentera någon regeringsförklaring innan turerna har retts ut.

Den nämnd i alltinget som behandlar frågan beslutar tidigast nästa vecka om hur bristerna i rösträkningen ska hanteras. Nämnden besökte i onsdags Hótel Borgarnes där rösträkningen ägde rum en andra gång.

Fler misstänkta brister har nu uppdagats. Giltiga valsedlar hittades i en hög med blanka valsedlar. Dessutom finns det enligt Stundin tecken på att rösträkningen började före klockan 22. Och det är enligt vallagen inte tillåtet att börja rösträkningen innan alla vallokaler har stängt.

I valet fick den sittande koalitionen majoritet. Självständighetspartiet, Gröna vänstern och Framstegspartiet började redan dagen efter valet för fem veckor sedan att inleda förhandlingar om ett nytt samarbete.

En fortsatt koalition är också det regeringsalternativ som flest islänningar förespråkar. Hela 35 procent nämner dessa tre partier som den bästa regeringen. De näst populäraste alternativen - som är koalitioner mellan Självständighetspartiet, Framstegspartiet och Renässans, mellan Framstegspartiet, Socialdemokraterna, Piratpartiet och Gröna vänstern, mellan Självständighetspartiet, Framstegspartiet och Folkets parti och mellan Självständighetspartiet, Framstegspartiet och Centerpartiet - får bara 4 procent var.

Bland Framstegspartiets och Självständighetspartiets väljare är det drygt 60 procent som förespråkar en fortsatt koalition med Gröna vänstern. Men just Gröna vänsterns sympatisörer är mer kluvna. Där svarar 49 procent att de föredrar ett nytt samarbete med Framstegspartiet och Självständighetspartiet.

Framstegspartiet var valets stora segrare. Det är också det parti som allra flest vill ska ingå i en ny koalition. Hela 77 procent tycker att Framstegspartiet ska sitta i nästa regering. Nästan lika många - 72 procent - anser att Gröna vänstern ska ingå i regeringen.

Även Självständighetspartiet - det tredje regeringspartiet - har ett starkt stöd. Det är 57 procent som svarar att partiet bör ingå i nästa koalition.

Det oppositionsparti som flest vill se i en regering är Socialdemokraterna med 34 procent. Därefter följer Piratpartiet med 28 procent, Renässans med 26 procent, Folkets parti med 23 procent och Centerpartiet med 8 procent.

De tre nuvarande regeringspartiernas anhängare sluter till 100 procent upp bakom att det egna partiet ska ingå i en koalition. Mest nöjda med att vara i opposition är Centerpartiets väljare. Där tycker 81 procent att det egna partiet borde bilda regering.

Även här sticker Gröna vänstern ut. Nummer två på listan över partier som bör ingå i en regering är Piratpartiet följt av Framstegspartiet, Socialdemokraterna och Självständighetspartiet.

Bland Framstegspartiets väljare är det fler som tycker att Centerpartiet ska ingå i en regering än Gröna vänstern. Och bland Självständighetspartiets anhängare är det också fler som anser att Centerpartiet bör vara ett regeringsparti än Gröna vänstern.

Här kan du läsa mer om turerna kring rösträkningen i den nordvästra valkretsen.