fredag 22 oktober 2021

Växande stöd för Islands regering efter valet

Stödet för den sittande regeringen ökar till den högsta nivån på nästan fyra år. En majoritet av islänningarna står bakom koalitionen mellan Självständighetspartiet, Gröna vänstern och Framstegspartiet. Det visar en ny mätning utförd av MMR. Samtidigt fortsätter raset för Centerpartiet - som nu inte längre klarar femprocentsspärren till alltinget.

Snart fyra veckor efter valet till alltinget står Island alltjämt utan ny regering. Ändå är regeringsfrågan allt annat än het. Redan före valet stod det klart att Självständighetspartiet, Gröna vänstern och Framstegspartiet hade för avsikt att fortsätta regera tillsammans. Samtal om att på nytt forma en koalition började direkt efter valet.

En regeringsförklaring tros vara ytterligare minst en vecka bort. Men allt tyder på att Katrín Jakobsdóttir kommer att fortsätta leda koalitionen. De övriga partierna i alltinget har ställt in sig på ytterligare fyra år i opposition.

Väljarna verkar också vara nöjda med valresultatet. Hela 57,5 procent svarar att de stödjer trepartiregeringen - vilket är den högsta siffran sedan i januari 2018. Stödet för koalitionen har ökat med 5,9 procentenheter under de fyra senaste veckorna.

Centerpartiet var valets stora förlorare. Direkt efter valet hoppade en av partiets tre ledamöter av för att ansluta sig till Självständighetspartiet. Raset för Centerpartiet fortsätter i MMR:s första väljarbarometer efter valet. Stödet sjunker nu till rekordlåga 3,2 procent - vilket är 2,2 procentenheter under valresultatet. Partiet klarar alltså inte längre femprocentsspärren till alltinget.

Inom Islands socialistparti var besvikelsen stor över att inte ha klarat spärren på valnatten. Inför valet hade partiet i flera månader legat över spärren. I MMR:s mätning får partiet 5,5 procent - en uppgång med 1,4 procentenheter jämfört med valresultatet.

Självständighetspartiet har varit störst i opinionen i fyra år. Partiet behåller den positionen även nu. Avståndet till Framstegspartiet är dock inte större än att det ligger inom den statistiska felmarginalen.

Självständighetspartiet får 21,1 procent - vilket är 3,3 procentenheter sämre än i valet. Jämfört med valresultatet ökar Framstegspartiet med 0,6 procentenheter till 17,9 procent.

Det tredje regeringspartiet - Gröna vänstern - är också tredje största parti. Stödet är nu 12,1 procent - en nedgång med 0,5 procentenheter.

Piratpartiet är största oppositionspartiet med 11,7 procent - en uppgång med 3,1 procentenheter. Därefter följer Socialdemokraterna med 10,1 procent - en ökning med 0,2 procentenheter - följt av Renässans med 10 procent - en uppgång med 1,7 procentenheter - och Folkets parti med 7,8 procent, en tillbakagång med 1 procentenhet.

Liberala demokratipartiet fick 0,4 procent av rösterna i alltingsvalet. I den här mätningen krymper väljarstödet till 0,3 procent.

Här kan du läsa mer om valresultatet.