fredag 5 november 2021

Fler coronafall på Island - nu kan nya restriktioner vänta

De senaste dagarnas kraftiga ökning av antalet nya coronafall kan innebära ytterligare restriktioner. Statsepidemiologen Þórólf­ur Guðna­son har nu vänt sig till hälsovårdsminister Svandís Svavarsdóttir med förslag på skärpningar. Samtidigt står det klart att kravet på coronatest även för vaccinerade resenärer blir kvar en bit in på 2022.

Den 20 oktober lättade Island på en rad coronarestriktioner. Taket för besökare på sammankomster höjdes bland annat från 500 till 2 000 personer. Samtidigt meddelade hälsovårdsminister Svandís Svavarsdóttir att målet var att avveckla de sista kvarvarande begränsningarna den 18 november.

Men så kommer det inte att bli. De senaste dagarna har ett stort antal nya fall av coronasmitta rapporterats. De nya fallen var 144 i går och 91 i förrgår. Majoriteten av fallen kan spåras till nöjeslivet och fester i Reykjavík och Akranes.

Nu är det 1 015 smittade som hålls i isolering. Ytterligare 1 129 personer är i karantän och 291 i inresekarantän.

På sjukhus vårdas nu sjutton coronapatienter. Fem av dem ligger på intensivvårdsavdelning - varav fyra på Landspítali i Reykjavík och en på sjukhuset i Akureyri.

Totalt har nu 34 dödsfall i covid-19 rapporterats. Det senaste dödsfallet var en man som avled på Landspítali i söndags. Mannen vårdades ursprungligen på sjukhuset för en annan sjukdom men visade sig senare vara smittad av coronaviruset.

Hela 89 procent av islänningarna - totalt 279 044 personer - som har fyllt tolv år är nu fullvaccinerade mot coronaviruset. Dessutom har 4 257 personer fått sin första dos. Därutöver har 66 842 personer fått en påfyllnadsdos.

Hittills är det personer som har fyllt 60 år eller som är i riskgrupper eller arbetar inom utsatta yrken som har erbjudits en påfyllnadsdos. Inom kort kommer dock alla som redan har vaccinerat sig mot coronaviruset att få möjlighet till en tredje dos.

De senaste dagarnas smittspridning diskuteras under dagens regeringssammanträde. Statsepidemiologen Þórólf­ur Guðna­son lämnade i går förslag på nya restriktioner till Svandís Svavarsdóttir. Innehållet är inte känt - men han föreslår en rad skärpningar för att kunna begränsa smittspridningen.

Svandís Svavarsdóttir meddelade i går att det inte kommer att vara möjligt att slopa de sista restriktionerna den 18 november. Så länge som smittspridningen är så omfattande anser hon att vissa begränsningar är nödvändiga.

Samtidigt står det klart att de befintliga reglerna för inresa till Island blir kvar åtminstone till och med den 15 januari nästa år. Det betyder att den som är fullvaccinerad också måste kunna visa upp ett intyg på ett högst 72 timmar gammalt coronatest vid inresa. Den som inte har testat negativt före avresan riskerar att inte släppas ombord planet.

Även i det här fallet följer Svandís Svavarsdóttir rekommendationer från Þórólf­ur Guðna­son. Det uppger hälsovårdsdepartementet i ett pressmeddelande.

Här kan du läsa mer om coronapandemin på Island.