tisdag 30 november 2021

Island på väg att vaccinera femåringar mot coronaviruset

När EU ger klartecken för vaccinering av barn med Pfizers coronavaccin kommer Island att fatta samma beslut inom några få dagar. Det uppger Lyfjastofnun i ett pressmeddelande. Samtidigt fortsätter vaccineringen med påfyllnadsdoser. Statsepidemiologen Þórólf­ur Guðna­son fick i går sin tredje dos av coronavaccin.

Vaccinationstakten har stannat av på Island de senaste veckorna. Det är alltjämt 89 procent av islänningar i åldern tolv år och uppåt som är fullvaccinerade. Sett till hela befolkningen är 76 procent fullvaccinerade.

De närmaste veckorna ligger fokus på att ge påfyllnadsdoser. Statsepidemiologen Þórólf­ur Guðna­son fick i går sin tredje dos av coronavaccin i Laugardalshöll i Reykjavík. Nu har en tredjedel av islänningarna fått en påfyllnadsdos.

Inom kort väntas vaccineringen ta ytterligare ett steg ned i åldrarna. Nu vaccineras personer i åldern tolv år och uppåt. Men till följd av europeiska myndigheters beslut att godkänna vaccinering med Pfizers coronavaccin även för barn i åldern fem till elva år kommer Lyfjastofnun att fatta samma beslut så fort EU har gett klartecken.

Den 15 november rapporterades hela 206 nya fall av coronasmitta. Samtidigt har restriktionerna skärpts för att minska smittspridningen. Åtgärderna ser ut att ha haft effekt. De senaste dagarna har antalet fall varit omkring 100 om dagen. I går rapporterades 95 nya fall av coronasmitta.

Nu är det 1 592 personer som hålls i isolering. Dessutom är 1 939 personer i karantän och 178 i inresekarantän.

Totalt har coronaviruset krävt 35 människoliv på Island. Det senaste dödsoffret var en man i 70-årsåldern som avled i sviterna av covid-19 förra helgen. Mannen hade då vårdats på Heilbrigðisstofnun Suðurlands.

På Landspítali i Reykjavík vårdas nitton coronapatienter. Två av dessa ligger på sjukhusets intensivvårdsavdelning och vårdas i respirator.

Þórólf­ur Guðna­son säger i Morgunblaðið att den fjärde vågen av coronasmitta nu verkar vara på väg att minska i omfattning. Därför är det heller inte aktuellt att skärpa några restriktioner. Samtidigt tror han att det blir svårt att stoppa den nya virusvarianten omikron från att nå Island. Han säger i Morgunblaðið att de förhållandevis hårda kraven för inresa sannolikt inte räcker:
"Vi kan aldrig förvänta oss att dessa åtgärder helt och håller förhindrar att detta virus eller andra sprider sig. Vi försöker att ha det under kontroll."
Spridningen av omikron i södra Afrika är också skälet till att Island nu avråder från resor som inte är nödvändiga till Botswana, Eswatini, Lesotho, Mocambique, Namibia, Sydafrika och Zimbabwe. Embætti landlæknis uppger i ett pressmeddelande att resenärer som vistats i dessa länder ska genomgå ett extra coronatest efter inresan.

Här kan du läsa mer om coronaviruset på Island.