måndag 15 november 2021

Island skärper coronarestriktioner - högst 50 får träffas

Bara 50 personer får samlas vid sammankomster. Dessutom måste restauranger stänga tidigare medan badhus och gym inte längre får släppa in obegränsat antal gäster. De nya restriktionerna gäller till och med den 8 december. Skärpningarna kommer efter förra veckans rekordstora spridning av coronaviruset. Beslutet fattades av hälsovårdsminister Svandís Svavarsdóttir.

I onsdags i förra veckan införde Island nya restriktioner för att bekämpa coronaviruset. Taket för antalet deltagare på sammankomster sänktes från 2 000 till 500 personer. Samtidigt inskränktes öppettiderna för restauranger och andra ställen som har alkoholtillstånd.

De nya restriktionerna kom efter de senaste veckornas ökade smittspridning. I tisdags i förra veckan sattes ett nytt rekord när 168 nya fall av coronasmitta rapporterades.

Men smittspridningen har fortsatt. Ännu ett rekord sattes i onsdags med 178 nya fall. Det slogs i fredags med 200 rapporterade fall - det högsta antalet under hela pandemin. Under torsdagen registrerades 176 fall av smitta, 135 i lördags och 136 i går.

I fredags hölls 1 585 smittade i isolering. Dessutom var 2 459 personer i karantän och 179 personer i inresekarantän. Totalt 20 coronapatienter vårdades på sjukhus.

Flera gruppsmittor har bidragit till den växande smittspridningen. På en viltköttsbuffé i Garðabær förra fredagens smittades över 100 personer.

För att förhindra smittspridning beslutade hälsovårdsminister Svandís Svavarsdóttir i lördags om nya restriktioner. De nya reglerna trädde i kraft i går och gäller till och med den 8 december.

Gränsen för tillåtna deltagare på sammankomster sänks till 50 personer. Men arrangörer kan få släppa in upp till 500 besökare om samtliga har testat sig just före evenemangets början. Taket på 50 besökare gäller även butiker och museer. De kan dock få ta emot ytterligare gäster om lokalerna är tillräckligt stora.

Restauranger och andra ställen med alkoholtillstånd får inte servera efter klockan 22. Senast klockan 23 ska alla gäster ha lämnat lokalerna. De är också skyldiga att registrera alla kunder. Alkohol får bara serveras till sittande gäster.

Gym, badhus och träningslokaler får högst ta emot 75 procent av det besökarantal som de har tillstånd för.

Enmetersregeln gäller alltjämt mellan olika sällskap. Om det inte går att hålla avstånd är personer skyldiga att använda munskydd i exempelvis kollektivtrafik och butiker.

Syftet med de skärpta restriktionerna är också att minska belastningen på sjukvården. Hälsovårdsdepartementet uppger i ett pressmeddelande att situationen är bekymmersam både på Landspítali i Reykjavík och på sjukhuset i Akureyri.

Den senaste tidens smittspridning gör också att regeringen nu hoppas att allt fler ska ta en tredje vaccindos mot coronaviruset. Före årsskiftet ska 160 000 personer ha erbjudits en påfyllnadsdos.

Här kan du läsa mer om coronaviruset på Island.