måndag 22 november 2021

Minister: Island kan införa coronapass för vaccinerade

Island bör överväga att införa särskilda coronapass för personer som har vaccinerat sig mot viruset. Passet ska ge dem möjligheter att vistas i miljöer där ovaccinerade inte får tillträde. Det anser kommun- och kommunikationsminister Sigurður Ingi Jóhannsson. Statsepidemiologen Þórólfur Guðnason säger att den här typen av beslut är en fråga för politikerna.

För första gången sedan det första fallet av coronasmitta drabbade Island i slutet på februari 2020 är nu landet mörkrött på den europeiska smittskyddsmyndighetens karta. Smittspridningen är nu bland de största i Europa - och de senaste dagarna är inget undantag.

Under gårdagen rapporterades 112 nya fall av coronasmitta. I lördags var antalet 133, i fredags 179 och i torsdags 126. Den våg av smitta som drabbat Island de senaste veckorna är den hittills mest omfattande under pandemin.

Nu är totalt 1 775 smittade i isolering. Ytterligare 2 327 personer är i karantän.

Den nya vågen kommer trots att 89 procent av islänningar i åldern 12 år och uppåt redan är fullvaccinerade mot coronaviruset. På skolor i bland annat Dalvík och Kópavogur har så många elever och lärare smittats att undervisningen ställdes in under delar av förra veckan.

Nu öppnar kommun- och kommunikationsminister Sigurður Ingi Jóhannsson för att införa vaccinpass på Island. Han säger i RÚV att han har tagit upp frågan i regeringen. Tanken är att fullvaccinerade då skulle få vistas i miljöer där ovaccinerade inte får samma möjlighet till tillträde:
"Jag har sagt det som så om att vi kanske borde ha Danmark som förebild där man använder ett så kallat coronapass för att de som är fullvaccinerade ska ha friare möjligheter att delta i samhället på grund av att det är de som inte är vaccinerade som begränsar möjligheterna till det."
Statsminister Katrín Jakobsdóttir säger till RÚV att införandet av vaccinpass skulle medföra en rad svåra etiska och politiska överväganden. Hon anser också att sådana åtgärder skulle kunna äventyra Islands linje under pandemin som i första hand har byggt på frivillighet vad gäller bland annat vaccinering:
"Vi har som stat anslutit oss till en viss frihet i dessa frågor och gett människor detta alternativ men däremot lagt vikt vid att vaccineringen har avsevärd betydelse."
Statsepidemiologen Þórólfur Guðnason säger i Morgunblaðið att han är tveksam till tvångsvaccinering. Införandet av vaccinpass skulle i praktiken kunna tolkas som något av ett tvång. Därför måste den typen av åtgärder också vara ett politiskt beslut. I dagsläget tycker han inte att det finns vetenskapligt stöd som backar upp krav på obligatorisk vaccinering:
"Vi befinner oss inte i det läget professionellt att vi kan säga att vaccinering av alla ovaccinerade med två doser skulle få slut på den här pandemin i landet. Det är helt enkelt inte så. Naturligtvis hoppas vi att tredje dosen skyddar mycket bättre men det återstår att se."
Här kan du läsa mer om coronapandemin på Island.