onsdag 17 november 2021

Rekordmånga nya fall av coronasmitta på Island

Hela 206 nya fall av coronasmitta rapporterades på Island i går. Det är det högsta antalet hittills under pandemin. Dessutom är nu 1 773 smittade i isolering. Ännu fler är i karantän eftersom de har varit i närheten av personer som visat sig bära på smittan. Nio av tio islänningar som har fyllt tolv år är nu fullt vaccinerade mot coronaviruset.

Ännu ett rekord för antalet coronasmittade noterades i går. Då rapporterades 206 nya fall - vilket är den högsta siffran under den pandemi där det första fallet registrerades på Island i februari förra året. Ytterligare nio personer testade positivt för viruset vid inresa till Island.

Det är nu hela 1 773 smittade som hålls i isolering. Dessutom är 2 636 personer i karantän och ytterligare 224 personer i inresekarantän.

Totalt 25 coronapatienter vårdas på sjukhus. Fyra av dem ligger på intensivvårdsavdelning. Och två av dessa är så svårt sjuka att de vårdas i respirator på Landspítali i Reykjavík.

Hela 89 procent av islänningarna - sammanlagt 279 780 personer - som har fyllt tolv år är nu fullt vaccinerade mot coronaviruset. Ytterligare 4 367 personer har fått en första dos.

Dessutom har 80 470 fått en påfyllnadsdos. Bland de islänningar som är 60 år eller äldre har en majoritet nu fått två - om de inledningsvis vaccinerades med Janssens vaccin - eller tre doser.

Av hela Islands befolkning är 76 procent fullt vaccinerade.

De senaste veckornas stigande smittotal har alltså inte hejdats. Än så länge syns heller inga effekter av de restriktioner som skärptes under förra veckan.

Smittspridningen på Island är nu en av de högsta i Europa. De två senaste veckorna har i snitt 552,8 smittats av viruset per 100 000 invånare.

Den växande smittspridningen har bland annat gjort att USA:s smittskyddsmyndighet nu klassar Island som rött - vilket är den högsta risknivån där det finns en mycket hög smittorisk. USA avråder därför nu från resor till Island. Den som trotsar avrådan bör vara fullt vaccinerad mot coronaviruset. Myndigheten skriver att inte heller vaccinering utgör något helt säkert skydd när smittspridningen är så omfattande.

Jó­hann­es Þór Skúla­son, vd för turismföretagarnas branschorganisation Samtök ferðaþjón­ust­unn­ar, säger i Morgunblaðið att amerikaner den senaste tiden har utgjort omkring 40 procent av turisterna till Island. En avrådan från att resa kan därför leda till att färre bokar resor. Däremot tror han inte att beslutet att rödlista Island kommer att leda till någon avbokningsvåg:
"Erfarenheten har visat att det inte är sannolikt att de som har bokat resor avbokar. Inverkan visar sig kanske snarare i att det blir färre bokningar längre fram än vad det blir avbokningar av sådant som redan har kommit in i systemen."
Här kan du läsa mer om coronapandemin på Island.