fredag 12 november 2021

Turist drunknade vid Reynisfjara - drogs ut av vågorna

En kinesisk turist drunknade vid Reynisfjara i onsdags. Hon och ytterligare tre resenärer överraskades av vågorna och drogs med ut till havs. Men tre av dem lyckades ta sig tillbaka upp på stranden. Kvinnan fördes ut minst 200 meter. När hon senare hittades på stranden var hon redan död. Trots löften om pengar till säkerhetsåtgärder har inga varningssystem inrättats vid Reynisfjara.

Reynisfjara utanför Vík í Mýrdal är en av de populäraste turistattraktionerna på den isländska sydkusten. De svarta stränderna, basaltformationerna och vågorna lockar dagligen tusentals besökare. Men genom åren har också flera dödsolyckor inträffat på stranden.

Klockan 14.50 i onsdags fick polisen larmet om att en turist överraskats av vågorna och dragits ut till havs. Därefter hade hon försvunnit ur sikte. Polis och räddningstjänst ryckte ut till stranden samtidigt som en av kustbevakningens helikoptrar och ett räddningsfartyg satte kurs mot Reynisfjara.

Larmet kom från en guide som hade sett kvinnan sköljas ut till havs. Han förlorade henne ur sikte när hon var ungefär 200 meter från stranden.

Kvinnan - en kinesisk turist i 20-årsåldern - upptäcktes senare längre bort på i strandbrynet på Reynisfjara av kustbevakningen. När polis hittade henne var hon redan död.

Vågorna var mycket kraftiga när olyckan inträffade. Ytterligare tre personer överraskades av vågorna. Två kunde ganska enkelt ta sig upp på stranden igen. Den tredje spolades med ut en bit men lyckades ta sig i land.

Guiden David Kelley var en av dem som blev vittne till olyckan. Han säger i Morgunblaðið att olyckstillbud på Reynisfjara inte är ovanliga. Trots varningar är det många turister som går långt ut på stranden. Själv har han slutat säga till turister som inte ingår i den egna gruppen eftersom de ändå inte bryr sig:
"Jag gjorde det förr. Jag var verkligen uppjagad och skrek ofta åt människor att gå bort från havet men människor lyssnar inte på en och är dessutom mycket oförskämda mot en."
Redan sommaren 2018 presenterade Vegagerðin ett nytt varningssystem. Projektet fick också finansiering från regeringen. Vegagerðin skulle göra vågprognoser för bland annat Reynisfjara. När vågorna kunde vara förrädiska skulle varningsljus blinka från en mast på stranden.

Men varningssystemet har fortfarande inte blivit verklighet. Jónas Guðmundsson, områdeschef vid räddningstjänsten, anklagar i Morgunblaðið markägarna för att ha stoppat projektet:
"Jag tycker inte att det på något sätt var försvarligt att en del av markägarnas motstånd fick avgöra att där inte kunde genomföras viktiga förbättringar ur ett säkerhetsperspektiv. ... Markägarna sade att det här kunde bli för betungande."
Markägarna har ekonomiska intressen av att turister besöker Reynisfjara. På stranden finns till exempel en restaurang. Guðni Einarsson, en av markägarna, tillbakavisar i Morgunblaðið kritiken från Jónas Guðmundsson. Han säger att de bara haft invändningar mot delar av projektet:
"Att försöka beskylla oss markägare är väldigt billigt."
Här kan du läsa mer om det planerade varningssystemet på Reynisfjara.