onsdag 22 december 2021

Andra dagen i rad med nytt coronarekord på Island

Hela 286 nya fall av coronasmitta rapporterades på Island i går. För andra dagen i följd sattes ett nytt rekord över antalet smittade. Dessutom testade 27 personer positivt för coronaviruset vid gränsen. Vid midnatt skärps restriktionerna ytterligare. I åtminstone tre veckor framåt är taket för deltagare på sammankomster 20 personer.

För andra dagen i rad sattes ett nytt rekord för antalet coronasmittade på Island. Hela 286 nya fall rapporterades i landet - vilket är det i särklass högsta sedan pandemin började för snart två år sedan. Dessutom testade 27 personer positivt för viruset vid gränsen.

Nu är det 2 023 smittade som hålls i isolering. Ytterligare 3 028 personer är i karantän och 383 i inresekarantän.

De senaste veckornas ökande smittspridning sker trots att 77 procent av invånarna är fullvaccinerade. Dessutom har 43 procent fått en påfyllnadsdos.

Ytterligare en alltingsledamot testade positivt för coronaviruset i går. Det var självständighetspartisten Birgir Ármannsson - som också är alltingets talman - som smittats och därför tvingas till isolering.

Statsepidemiologen Þórólf­ur Guðna­son skriver i ett uttalande att vaccineringen ändå gör stor nytta. Jämfört med för ett år sedan är det nu betydligt färre som blir svårt sjuka i covid-19. Därmed kan också sjukvården fungera trots att fler blir smittade av coronaviruset.

Han uppmanar också alla att vaccinera sig med en påfyllnadsdos. En extra dos ger ett betydligt bättre skydd mot än bara två doser. Vidare skriver Þórólf­ur Guðna­son att omikronvarianten sannolikt är på väg att ta över. Mycket tyder på att de som inte har tagit en påfyllnadsdos löper betydligt större risk att smittas av den varianten.

Hälsovårdsminister Will­um Þór Þórs­son meddelade i går att restriktionerna skärps vid midnatt. Beslutet togs under ett regeringssammanträde i Reykjavík. De tre regeringspartierna är dock inte helt eniga om coronapolitiken. Bland Självständighetspartiets ledamöter finns flera som anser att det i dagsläget inte finns skäl nog att skärpa restriktionerna.

De olika attityderna var också tydliga i samband med mötet. Samtliga ministrar från Gröna vänstern och Framstegspartiet använde munskydd när de anlände - medan ingen av Självständighetspartiets ministrar bar munskydd.

Det nya regelverket sätter taket för deltagare på sammankomster till 20 personer. Butiker, museer, skolor, biografer, teatrar, kyrkor och idrottshallar får ta emot 50 besökare. De får släppa in flera grupper med 50 personer i varje om grupperna kan hållas åtskilda från varandra.

Tvåmetersregeln ersätter enmetersregeln. Det betyder att munskydd ska användas inomhus när det inte är möjligt att hålla två meters avstånd. På restauranger och evenemang med sittande publik räcker det med en meters avstånd. I butiker är alla skyldiga att använda munskydd.

Restauranger och andra som har alkoholtillstånd får inte släppa in gäster efter klockan 21. Samtliga måste ha lämnat lokalerna klockan 22.

Dessutom uppmanas alla som kan att arbeta hemifrån.

Här kan du läsa mer om coronapandemin på Island.