tisdag 28 december 2021

Nytt rekord för coronafall på Island - minister smittad

664 nya fall av coronasmitta rapporterades på Island i går. Aldrig tidigare har så många fall upptäckts inom loppet av ett dygn. En av de smittade är finansminister Bjarni Benediktsson. Samtidigt är trycket på testcentrumet på Suðurlandsbraut i Reykjavík så högt att sjukvården behöver hitta nya lokaler för att hinna med provtagningen.

Även i går sattes ett nytt rekord för antalet coronafall på Island. Hela 664 personer testade positivt för coronaviruset - den högsta siffran på ett dygn sedan pandemin började för tjugo månader sedan. Dessutom var det åtta resenärer som testade positivt för viruset vid gränsen.

Hela 4 174 smittade hålls nu i isolering. 6 187 personer som kan ha utsatts för smittan är i karantän. Även detta är två nya rekordnoteringar. Ytterligare 507 personer är i inresekarantän.

På Landspítali i Reykjavík vårdas fjorton coronapatienter. Fem av dem ligger på intensivvårdsavdelning.

Omikronvarianten står nu för omkring 80 procent av de nya fallen. Men av de smittade som behöver sjukhusvård är det alltjämt deltavarianten som dominerar.

Bland islänningar som har fyllt tolv år är 90 procent fullvaccinerade. Omkring hälften har dessutom fått en påfyllnadsdos.

Statsepidemiologen Þórólf­ur Guðna­son säger i Morgunblaðið att ovaccinerade utgör hälften av de smittade som läggs in på sjukhus. De drabbas också i större utsträckning av allvarlig sjukdom.

En av de smittade är finansminister Bjarni Benediktsson. Han skriver på Facebook att han testades i samband med ett regeringssammanträde. Han vet inte hur han smittats men konstaterar att många i hans närhet har testat positivt för coronaviruset de senaste dagarna.

Bjarni Benediktsson skriver att han är trippelvaccinerad och symtomfri. Han uppmanar alla att vara försiktiga eftersom smittspridningen i samhället nu är så omfattande.

Samtidigt är testkapaciteten i lokalerna på Suðurlandsbraut i Reykjavík på bristningsgränsen. Som mest har närmare 10 000 personer om dagen testats för coronaviruset. Ragnheiður Ósk Erlendsdóttir, som är ansvarig för testningen, säger i Morgunblaðið att det behövs ytterligare lokaler om provtagningen ska fortgå i samma skala:
"Vi behöver liksom diskutera det i samråd med statsepidemiologen. Om han lägger vikt vid att bibehålla fullskalig provtagning då måste vi försöka reagera på det på något sätt."
De befintliga restriktionerna gäller till och med den 12 januari. Hälsovårdsminister Will­ums Þór Þórs­son säger i Fréttablaðið att framtiden för restriktionerna inte kommer att diskuteras vid dagens regeringssammanträde.

Här kan du läsa mer om coronapandemin på Island.